Suradnja Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Sjever i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Predstavnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) održale su u petak, 16. veljače 2018. godine u Sveučilišnom centru Varaždin radionice na temu korištenja elektroničkih izvora dostupnih našoj akademskoj zajednici. Radionice su provedene u okviru projekta "Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih izvora informacija – e-Izvori" koji se ostvaruje u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." Europskog socijalnog fonda, a čiji je nositelj Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Cilj edukacije je upoznavanje mladih znanstvenika i znanstveno-nastavnog osoblja o mogućnostima pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija te osposobljavanje za samostalno pretraživanje.
Prema riječima voditeljice Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Sjever, Antonije Mandić, prof. i dipl. bib., interes djelatnika Sveučilišta Sjever za sudjelovanjem u radionicama bio je veliki, što ukazuje na važnost provedbe takovih edukacija. Održane su četiri radionice pod nazivima Značaj bibliometrijskih analiza u kvantitativnom vrednovanju kvalitete znanstvene djelatnosti te Elektronički izvori znanstvenih i stručnih informacija.
Provedba projekta potaknuta je nedovoljnom međunarodnom vidljivošću hrvatskih znanstvenika te nedovoljne mobilnosti znanstvene radne snage, posebno mlađih znanstvenika. Realizacijom projekta hrvatskim će se znanstvenicima olakšati pristup međunarodnim časopisima i bazama podataka, što izravno utječe na poboljšanje istraživačkoga okruženja za znanstvenike i otvara mogućnosti njihove bolje međunarodne vidljivosti.
Ove vrijedne radionice nastavak su kvalitetne suradnje Sveučilišta Sjever i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja rezultira različitim zajedničkim aktivnostima značajnima za obje institucije.

Galerija