Sveučilište Sjever domaćin 2. transnacionalnog sastanka BIOSHIELD ERASMUS+ projekta
Od 1. do 3. srpnja 2025. godine Odjel za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever bio je domaćin 2. transnacionalnog sastanka u sklopu projekta BIOSHIELD, koji se provodi u okviru programa ERASMUS+ KA220-HED. Koordinatorica projekta na Sveučilištu Sjever je doc. dr. sc. Dunja Šamec.
Tijekom trodnevnog programa, organiziranog u Varaždinu i Koprivnici, Sveučilište je ugostilo 16 profesora i istraživača s partnerskih institucija iz Turske, Grčke i Slovenije. Na otvorenju susreta sudionike je pozdravila prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Anica Hunjet, istaknuvši važnost međunarodne suradnje i umrežavanja u području visokog obrazovanja i znanosti.
U sklopu sastanka održani su radni susreti u oba sveučilišna centra, a partnerima su predstavljeni Sveučilište Sjever, gradovi domaćini te značajna lokalna industrijska postignuća. Program je uključivao i terenske posjete kroz koje su sudionici imali priliku upoznati gospodarske i kulturne posebnosti regije.
Posebno ističemo posjet OPG-u Andreja Petrovića, gdje su se gosti upoznali s procesom proizvodnje bučinog ulja te kušali proizvode od buče, pira i heljde. Također, organiziran je i posjet tvrtki Podravka, realiziran uz potporu Društva kemijskih inženjera i tehnologa Koprivnice (Dkt Koprivnica) i njihove predsjednice dr. sc. Helene Tomić-Obrdalj, čiji su članovi gostima poželjeli srdačnu dobrodošlicu. Tijekom posjeta, sudionici su obišli tvornicu Vegete i Muzej prehrane.
Uz voditeljicu projekta, doc. dr. sc. Dunju Šamec, na sastancima je sudjelovala i asistentica Barbara Medvedec.
Sastanak je dodatno učvrstio međuinstitucionalne veze te potvrdio važnost razmjene znanja i iskustava u sklopu europskih obrazovnih i znanstvenih projekata.