„Koščičjak“ – Očuvanje gastronomske tradicije na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever

U cilju očuvanja lokalne gastronomske baštine i prenošenja znanja o tradicijskim jelima novim generacijama, na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever održano je predavanje i radionica na temu „Specifičnost lokalne gastronomske tradicije – Koščičjak“. Aktivnost je održana u sklopu kolegija Gastronomija i dijetetika, čija je nositeljica izv. prof. dr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak.

Radionica je okupila studente, nastavničko osoblje te gošće iz Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Hajdina, koja aktivno radi na očuvanju tradicionalnih jela s područja Varaždinske županije. Predavanje je održala predsjednica Udruge, gđa. Ruža Levatić (dipl.uč.), koja je detaljno predstavila porijeklo i značaj jela Koščičjak – gotovo zaboravljenog specijaliteta kučanskog i zbelavskog kraja.

Riječ je o jelu spravljenom od hajdinske kaše (heljde) i mljevenih bučinih koštica, zamotanih u tijesto pripremljeno od hajdinskog brašna. Nadjev se dodatno oplemenjuje dinstanim lukom, mirodijama i crnim bučinim uljem, stvarajući autentičan i nutritivno bogat obrok. Receptura potječe iz šest kučanskih obitelji koje su ovu kulinarsku vještinu zadržale kao dragocjeni dio svoje obiteljske tradicije.

U praktičnom dijelu radionice, studenti su uz pomoć članica udruge Hajdina, u Laboratoriju za senzorsku analizu hrane (voditeljica dr. sc. Ivana Dodlek Šarkanj) aktivno sudjelovali u pripremi Koščičjaka, a potom su kušali i senzorski ocijenili pripravljeno jelo.

Pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj također je prisustvovao radionici, naglasivši važnost uključivanja lokalnih zajednica i tradicije u obrazovni proces.

„Ova radionica je izvrstan primjer suradnje akademske zajednice i lokalne kulture. Studenti ne samo da stječu teorijska i praktična znanja, već uče prepoznavati vrijednost kulturne i gastronomske baštine kao temelj identiteta zajednice“, istaknula je izv. prof. dr. sc. Uršulin-Trstenjak.

Ovom aktivnošću Sveučilište Sjever još je jednom potvrdilo svoju predanost očuvanju i promicanju lokalnih vrijednosti, spajajući znanost, edukaciju i tradiciju u cjelovito iskustvo učenja.

Galerija