Izv. prof. dr. sc. Đani Đorđević sa Sveučilišta za veterinarske znanosti u Brnu gostovao na Sveučilištu Sjever

U sklopu Erasmus+ programa, Sveučilište Sjever imalo je čast ugostiti izv. prof. dr. sc. Đanija Đorđevića sa Sveučilišta za veterinarske znanosti u Brnu. Tijekom trotjednog boravka na Odjelu za prehrambenu tehnologiju u Sveučilišnom centru Koprivnica, profesor Đorđević je usko surađivao s našim znanstvenicima i sudjelovao na Stručnom skupu "Prehrana i zdravlje tijekom života" organiziranom povodom 35. obljetnice Društva kemičara i tehnologa Koprivnica.

„Studenti Sveučilišta Sjever dolazili su već dva puta na Sveučilište u Brno, a ovaj put sam odlučio posjetiti i upoznati Odjel za prehrambenu tehnologiju na Sveučilištu Sjever. Također, u znanstvenom području se bavim sličnim stvarima kao i docentica Šamec tako da imamo puno dodirnih točaka“, istaknuo je.

Profesor Đorđević naglasio je važnost ove suradnje, ističući da se kroz zajednička istraživanja mogu ostvariti značajni rezultati. Ideja je da se određena istraživanja provode na Sveučilištu Sjever, a druga na Sveučilištu za veterinarske znanosti u Brnu, što bi također moglo biti usmjereno na područje studentskih radova.

„Sveučilište Sjever je odlično, s vrhunskom opremom i zaista sam impresioniran. Provodite veliki broj projekata, veći nego što provodi moje Sveučilište, tako da od vas možemo i puno naučiti“, dodao je izv. prof. dr. sc. Đorđević, izrazivši zadovoljstvo i pohvalu studentima Sveučilišta Sjever koji su boravili na razmjeni u Brnu. „Studenti sa Sjevera su bili odlični. Kod nas su boravili dva mjeseca, a tijekom tog vremena odradili su cijeli eksperiment, samostalno radili u laboratorijima, te je cijeli eksperiment publiciran u indeksiranom znanstvenom časopisu“, rekao je.

Ovakva suradnja sa stručnjakom u području kvalitete i sigurnosti hrane iznimno je važna za Sveučilište Sjever. „Danas u EU smo svi povezani, svi smo jedno znanstveno tržište i bez međunarodne razmjene znanja i studenata ne možemo napredovati u tom području. Jako smo sretni što su naši studenti imali priliku boraviti na Sveučilištu u Brnu. Bili su jako zadovoljni jer općenito takve razmjene pruže novu perspektivu i neprocjenjivo iskustvo rada u drugim laboratorijima“, istaknula je doc. dr. sc. Dunja Šamec s Odjela prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever, koja s profesorom Đorđevićem surađuje već nekoliko godina.

Tijekom boravka u Koprivnici, profesor je studentima i kolegama sa Sveučilišta Sjever pojasnio produkciju razgradivih bio filmova, odnosno jestive ambalaže koja se stavlja na hranu i omogućava prirodnu zaštitu hrane. „Idemo prema održivosti i otvara se mogućnost za aplikaciju projekata prema održivim tehnologijama u sektoru hrane“, dodao je.

Uz pročelnika Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Bojana Šarkanja te docenticu dr. sc. Dunju Šamec sudjelovao je na 35. obljetnici Društva kemičara i tehnologa Koprivnica u Podravki, gdje je na Stručnom skupu održao predavanje na temu „Razvoj jestive/biorazgradive ambalaže na bazi biljnih ekstrakata i nusproizvoda“, dok je doc. dr. sc. Dunja Šamec održala predavanje „Biljke i biljni pripravci za zdravlje i ljepotu: znanstveni pogled“.

Ovaj posjet još je jedan korak prema jačanju međunarodne suradnje i razmjene znanja na Sveučilištu Sjever. Kroz ovakve inicijative, Sveučilište Sjever nastavlja pružati vrhunsku edukaciju i stvarati prilike za svoje studente da se razvijaju i napreduju u globalnom znanstvenom okruženju.