Isticanje važnosti obilježavanja „Svjetskog dana zdravlja i blagostanja“ na odjelu Prehrambene tehnologije
Odjel Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever u Koprivnici kroz kolegij Gastronomija i dijetetika pridružio se obilježavanja „Svjetskog dana zdravlja i blagostanja“ - koji je 07.04. - kroz interakciju predavanja i okruglog stola studenata i nositeljice kolegija Izv. prof. dr. sc. Natalije Uršulin-Trstenjak.
Pri čemu je studentica Katarina Milliy istaknula jednu od definicija zdravlja koja govori o stanje u kojem se nalaze živa bića kada svi njihovi organi nesmetano rade i harmonično sudjeluju u održavanju njihove cjelovitosti u organizmu, a blagostanje je stanje koje pojedinci doživljavaju na različite načine pa se može govoriti o materijalnom, duhovnom i drugim vrstama dobrobiti (kombinacija fizičkog, mentalnog te socio-ekonomskog stanja čovjeka).
Rasprava okruglog stola bila je povezana sa prehranom i zdravljem odnosno nepravilnom prehranom i zdravljem. Naglaska se stavio na unosu povećane količine soli i njegova reperkusija na zdravlje od povišenog krvnog tlaka, povećanog rizika od: moždanog udara, bubrežnih bolesti, bolesti srca i žila, karcinoma (želuca i ždrijela) što je istaknula i Izv.prof.dr.sc. Uršulin-Trstenjak. Isto tako studenti su se usuglasili da je njihova uloga kao budućih prehrambenih tehnolog vrlo bitna i odgovorna s obzirom da oni sudjeluju u kreiranju prehrambenih proizvoda.
Ujedno, istaknuto je i obilježavanje 75 godina (7. travnja 2023. godine) od osnivanja WHO – Svjetske zdravstvene organizacije.