'Uskrs na Sjeveru' istaknuo važnost očuvanja baštine

Sveučilište Sjever je u četvrtak, 7. travnja 2022. godine, bogatim programom pod nazivom „Uskrs na Sjeveru“ približio tradicionalne podravske običaje studentima i svim zainteresiranima.  Manifestacija se održala u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Program je započeo predavanjem nastavnika s Odjela za medijski dizajn, doc.art. Antuna Franovića i doc.art. Dubravka Kuhte na temu „Jaje s antropološkog, formalnog i funkcionalnog aspekta“. U drugom dijelu održane su radionice koje su imala cilj približiti već pomalo zaboravljene tehnike ukrašavanja pisanica te ostalih običaja koji su karakteristični za ovaj kraj.

Gordana Horvat, predsjednica Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, predstavila je postupak izrade obrednog uskrsnog kruha ´zbornjaka´ te manjeg peciva namijenjenog djeci –´kovrtanja´. Pritom je naglasila kako su obvezni elementi zbornjaka - kružni oblik i ukrasi koji se sastoje od 5 cvjetova . Tako pripremljeni kruh nosi se na blagoslov na uskrsno jutro te svi ukućani moraju kušati barem jedan komad kako bi bili zdravi i zaštićeni od svih nedaća tijekom godine.

Vesna Peršić Kovač, etnologinja iz Muzeja grada Koprivnice, prezentirala je tradicijsku tehniku ukrašavanja pisanica u Podravini, a to je ovaj put bila tehnika pisanja voskom. Ova tehnika se upotrebljavala na širem području od Koprivnice do Đurđevca, a do danas je ostala sačuvana u Podravskim Sesvetama i Molvama gdje se izrađuju poznate crne pisanice u tri ili četiri boje. Ovo umijeće zaštićeno je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Lidija Vaclavek-Loborec prikazala je tehniku ukrašavanja pisanica ´filcanjem´ dok su nastavnici s Odjela za prehrambenu tehnologiju pokazali posebnu tehniku bojanja pisanica u vinu i pivu. Kraj cijele manifestacije svečano su upriličili članovi Folklornog ansambla Koprivnica s pjesmama podravskog kraja.

Cilj ovakvih događaj je studentima iz svih krajeva lijepe naše približiti običaje i bogatstvo podravskog kraja u kojem studiraju. Ovaj događaj povezao je etnografiju, umjetnost, prehrambenu tehnologiju, pokazao nam tradiciju kroz nišu različitih grana znanosti, pokazao tradiciju kao nezaobilazan segment našeg života. Povezao mladost i iskustvo, tradicionalno i moderno. Podsjetio na važnost očuvanja baštine te povezivanje modernog i tradicionalnog kao ključ prijenosa na mlađe naraštaje.

Autori fotografija: Studenti Medijskog dizajna pod mentorstvom doc.dr.sc. Maria Periše – Marija Barčanec, Petra Bezbradica, Antonio Jakšić, Darijel Kužilek, Una Škugor, Vilim Umičević, Ivona Dragičević i Matija Sajko.