Redovito godišnje orezivanje voćnjaka na Sveučilištu Sjever u Koprivnici

Studenti Prehrambene tehnologije su i ove godine prionuli redovitom godišnjem orezivanju voćaka u Sveučilišnom centru Koprivnica. Studenti prve godine zadužili su stabla na koja će paziti do kraja studija, a više godine nastavile su raditi na svojim stablima od prošle godine. Nakon što dobiju svoja stabla, studenti su se dužni brinuti za njih do kraja studija, te od svoje voćke proizvesti vlastiti prehrambeni proizvod, kako bi primijenili znanja koja su naučili tijekom studija.

Nakon orezivanja pojedina stabla su studenti dodatno zaštitili primjenom biodinamičkih pripravaka. Cijeli postupak pripreme i primjene biodinamičkih pripravaka im je objasnila Amalka Vukelić, dipl.ing.agr. iz Centar dr. Rudolf Steiner, kojoj zahvaljujemo na pomoći.

Osim toga, sveučilišni voćnjak posjetila je i prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić iz Agronomskog fakulteta u Zagrebu, predstojnica Zavoda za voćarstvo, koja i na matičnom fakultetu predaje Voćarstvo, Osnove voćarstva i vinogradarstva, Primijenjene tehnologije uzgoja voća te ostale srodne kolegije. Pregledala je voćnjak te je utvrđeno da će se neke voćke trebati zbog bolesti zamijeniti s pomlatkom, po mogućnosti, tradicionalnim autohtonim sortama. Odabrane sorte će se poslati na detaljnu pomološku analizu, kako bi se karakterizirale i utvrdile sortne karakteristike, te usmjerila njihova optimalna prerada.

Odjel za prehrambenu tehnologiju već surađuje sa prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić na dva projekta: „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti“ koji financira Koprivničko-križevačka županija, te Mogućnost iskorištavanja tradicionalnih sorti jabuka za proizvodnju jabuka i soka od jabuka sa smanjenim udjelom patulina (TRAPROCk), kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost.

Nakon rezidbe voćnjaka studenata Odjela za prehrambenu tehnologiju, u Sveučilišni centar Koprivnica došli su i Pavao Kovačić i Zdenka Horvatić, vlasnici OPG Kovačić, poznatiji kao vlasnici voćnjaka sa starim hrvatskim voćkama iz Cvetkovca, gdje imaju kolekciju nekoliko tisuća različitih voćaka, od kojih je najpoznatije stablo s više od 120 različitih vrsta jabuka. Pohvalili su studente na trudu oko orezivanja, ali i pokazali zabrinutost za zdravstveno stanje voćaka, koje će trebati pomladiti. Tijekom posjeta donirali su i pozamašnu zbirku knjiga o uzgoju voća i ljekovitog bilja za studente kako bi se mogli što bolje brinuti o voćkama koje su dobili za uređivanje.