Predstavljen novi europski projekt "eRadio za drugu šansu"

eu

Konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi samostalni projekt Sveučilišta Sjever UP.02.1.1.10.0036 „eRadio za drugu šansu“ održana je u ponedjeljak, 30. studenoga 2020. godine putem Google Meet platforme.

Projekt „eRadio za drugu šansu“, čija je realizacija započeta u listopadu ove godine i traje do 31. prosinca 2021. godine, prvi je projekt Sveučilišta Sjever koji se provodi u okviru Poziva Mediji zajednice - potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I, a sufinancira ga Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Inkluzivni je to projekt koji nastoji razviti potencijale medija zajednice za društveno uključivanje kroz osnaživanje kapaciteta studenata i nastavnika na Sveučilištu Sjever i povećanu kvalitetu medijskih sadržaja studentskog internetskog Radio Pressedan, povećanje vidljivosti ranjive skupine povratnica i povratnika s odsluženja kazne zatvora u društvu te pridonijeti povećanju jednakih mogućnosti na tržištu rada i njihovoj reintegraciji u zajednicu.

Konferenciju za medije otvorio je prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica, prof. dr. sc. Mario Tomiša istaknuvši kako je Sveučilište Sjever jedino javno sveučilište koje se kao samostalni nositelj javlja u području projekata potpore društvenom uključivanju putem medija.

„Drago mi je kako vam mogu reći da je Sveučilište Sjever jedina javna visokoškolska ustanova koja se kao samostalni nositelj projekta javlja u ovom području, a ovaj je inkluzivni projekt po svom sadržaju jedinstven kako u okviru Poziva Mediji zajednice, tako i u okviru digitalnih tehnologija i doprinosu uspostave društva znanja“, istaknuo je prorektor Tomiša.

Prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet, naglasila je kako ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi 644.502,46 kn, a kreiran je u okviru kataloga znanstveno-istraživačkih tema Sveučililšta Sjever.

„Projekt „eRadio za drugu šansu“ samostalni je projekt Sveučilišta Sjever, čija je ukupna vrijednost bespovratnih sredstava 644.502,46 kn, od kojih je 547.627,09 kn (85%) osigurano iz Europskog socijalnog fonda i 96.675,37 kn (15%) iz državnog proračuna RH, te potpada u tzv. de minimis potpore. Ovaj inkluzivni projekt kreiran je u sinergiji s znanstvenoistraživačkim temama „Transformacijski potencijali radija u resocijalizaciji zatvorenika“ i „Transformacija medija i transformativni učinci komunikacije“ u okviru Znanstveno-istraživačke strategije Sveučilišta Sjever i doktorskog studija Mediji i komunikacija“, kazala je prorektorica Hunjet.

Pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo, izv. prof. dr. sc. Gordana Tkalec ponosno je istaknula kako je kvaliteta i inovativnost na Sveučilištu Sjever i ovoga puta prepoznata i potvrđena prihvaćanjem projekta „eRadio za drugu šansu“ koji će pridonijeti razvijanju kompetencija studenata novinarstva.

„Kvaliteta i inovativnost našeg rada prepoznata je i potvrđena prihvaćenjem projekta „eRadio za drugu šansu“ u okviru poziva Mediji zajednice, a uz dio nastavnika, naši studenti - novinari internetskog studentskog Radio Pressedana čine većinu članova ciljne skupine projekta. Ovaj projekt svakako će pridonijeti razvijanju kompetencije studenata za cjeloživotno učenje u promicanju i primjeni poželjnih obrazaca tolerancije i socijalne inkluzije u budućem medijskom djelovanju te dodatno osnažiti pozicioniranje Sveučilišta Sjever“, rekla je pročelnica Tkalec.

Voditeljica projekta, doc. dr. sc. Želja Bagarić, dodatno je pojasnila elemente, svrhu, cilj i aktivnosti koje se provode u okviru projekta te naglasila kako će bespovratna sredstva za sufinanciranje spomenutog projekta osigurati i opremanje radijskog studija koji će ostati u vlasništvu studentskog Radio Pressedana.

„Radionice i studijski posjeti omogućit će kvalitetnije medijsko izvještavanje o ranjivoj skupini te osnažiti potporu medija zajednice društvenom uključivanju, u skladu s ostvarenjem svrhe i ciljeva projekta i Poziva. Također, osuvremenjivanjem i opremanjem radijskog studija Radio Pressedana, osigurat će se kvalitetno odvijanje radijskog programa. Predviđena je proizvodnja i premijerna objava ukupno 70 radijskih emisija internetskog radija Radio Pressedan, u trajanju od minimalno 15 minuta govornog sadržaja. Novoproizvedeni audio sadržaji istaknut će važnost uloge medija zajednice i radijskih programa u kontekstu reintegracije i društvenog uključivanja ranjivih skupina“, istaknula je voditeljica projekta Željka Bagarić.

Osim predstavnika medija, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici državnih i javnih institucija, predstavnici institucija civilnog društva, članovi projektnog tima, nastavnici, studenti kao i ostala zainteresirana javnost.

eu

Galerija