Guverner Hrvatske narodne banke na Sveučilištu Sjever: 'Unatoč pandemiji, sve je spremno za uvođenje eura'

Guverner Hrvatske narodne banke dr.sc. Boris Vujčić održao je u utorak, 8. prosinca 2020., online predavanje na aplikaciji Google Meet, u organizaciji Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever. Tema predavanja bila je "Ulazak Republike Hrvatske u eurozonu", a zanimanje studenata, nastavnika i javnosti za ovo predavanje bilo je izuzetno.

Guvernera su na početku predavanja uime Sveučilišta Sjever pozdravili rektor prof. dr. sc. Marin Milković i pročelnik Odjela ekonomije izv.prof.dr.sc. Ante Rončević.

„Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije ove godine, uvođenje eura 1. siječnja 2023. je i dalje ostvariv cilj. Ključan je dinamičan oporavak gospodarstva i držanje fiskalnih pokazatelja, prije svega proračunskog deficita, unutar referentnih okvira od sljedeće godine. Izgledno je i ispunjavanje preostalih „mastriških“ kriterija i provedba reformskih mjera na koje smo se obvezali u zahtjevu za ulazak u ERM II  (post-entry commitments). Već sljedeće godine počet će provedba aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom zamjene kako bismo bili, logistički i pravno, spremni uvesti euro već prvog dana 2023. godine“, istaknuo je, među ostalim, tijekom predavanja guverner Hrvatske narodne banke dr.sc. Boris Vujčić. Dodao je da su sve zemlje nakon uvođenja eura zabilježile izuzetan rast standarda, od 14 posto u Sloveniji do 40 posto u Latviji. Osim toga, naglasio je da su sve te zemlje doživjele i nižu stopu inflacije u pet godina nakon ulaska u eurozonu u usporedbi s pet godina prije ulaska u eurozonu.

Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna rasprava tijekom koje je guverner odgovorio na brojna pitanja zainteresiranih studenata.

Galerija