Otvoren natječaj za upis na poslijediplomski međunarodni (združeni) doktorski sveučilišni studij Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment

Prijave na združene doktorske studije zaprimaju se do 31. srpnja 2020. godine

Međunarodni združeni doktorski programi smatraju se najvažnijim generatorom internacionalizacije europskog obrazovanja i istraživanja; imaju ogromnu ulogu u poticanju međusveučilišne suradnje zasnovane na razvijanju međunarodnih iskustava u istraživanju i mentoriranju; potiču razvoj vještina nužnih za transfer novih znanja među partnerima u združenom studiju.  Sveučilište  Sjever u tu je svrhu osnovalo čak dva združena doktorska studijska programa i to združeni poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment te združeni interdisciplinarni poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Obrazovne i komunikacijske znanosti s više inozemnih institucija (sa sveučilištima diljem Europe).

Svrha združenog doktorskog studija je stjecanje međunarodno priznatog doktorata iz međunarodnih ekonomskih odnosa i menadžmenta, a važni elementi ovoga združenog studija su prvenstveno znanstveno-istraživački europski i međunarodni projekti, istraživački projekti s gospodarstvom, transfer tehnologije, razvoj poduzetničkog duha, međunarodni kontekst te stjecanje mnogih suvremenih kompetencija.

Međunarodna suradnja obrazovnih, akademskih i znanstvenih ustanova izuzetno je važna jer između ostalog podrazumijeva i razmjenu različitih oblika stipendija u svim kategorijama, provedbu zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata te organizaciju međunarodnih konferencija i seminara. „Internacionalizacija je jedan od bitnijih segmenata visokog obrazovanja te su znanstvenici oduvijek bili pozvani prelaziti granice – lokalne, društvene, političke. Odlaskom na mobilnost upoznaje se kultura, tradicija i jezik druge zemlje te se uspostavlja nezaobilazno važna suradnja na međunarodnoj razini.  Internacionalizacija i sve internacionalne aktivnosti od osobite su važnosti, posebno mladima u Hrvatskoj koji se moraju osposobiti za ravnopravno nošenje s vršnjacima iz drugih zemalja u uvjetima snažne međunarodne konkurencije. U današnjem razdoblju globalizacije i regionalnog objedinjavanja europskog prostora, kulturni i umjetnički sektor treba biti povezan s gospodarstvom i turizmom, pomažući općem razvoju i doprinoseći zapošljavanju uključujući financijski aspekt.„ ističe izv.prof.dr.sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju.

Uvjeti i način prijave

Zbog specifičnosti samog studija, način i uvjete prijave na studij možete provjeriti kod pročelnice Odsjeka izv. prof. dr. sc. Anice Hunjet - ahunjet@unin.hr ili Univ.-Prof.in Dr.in Dr.in h. c. Ireni Zavrl, Ph.D., (Studiengangsleiterin Department Wirtschaft Programme Director), Head of Academic Committee Joint PhD, Irena.Zavrl@fh-burgenland.at. Intervjui sa budućim studentima će se provoditi na Sveučilištu za primijenjenu znanost, Burgenland, Eisenstadt u Austriji krajem rujna, a prva predavanja započet će krajem studenoga u Austriji.

- Međunarodni združeni doktorski studij primjeren je kandidatima na kvalificiranim profesionalnim pozicijama, osobito onima s iskustvom i znanjem u poslovnom upravljanju, ili u ekonomiji, a koji žele ostvariti doktorat u naprednom primijenjenom istraživanju. Program Međunarodnog združenog doktorskog studija otvoren je za kandidate koji imaju diplomu ili magisterij ili ekvivalentan stupanj izdan od strane službeno akreditiranog sveučilišta ili institucije visokog obrazovanja (npr.: Sveučilište primijenjenih znanosti (University of Applied Sciences)), koji predaju cjelokupnu prijavnu dokumentaciju, uključujući pismo namjere i motivacijsko pismo, istraživačku orijentaciju, te planirano polje istraživanja, imaju najmanje 2 godine iskustva u struci te posjeduju razinu znanja engleskog jezika minimalno C1-razine. Natječaj je otvoren do 31. srpnja 2020. godine. 

Način izvođenja nastave prilagođen je epidemiološkoj situaciji

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju uzrokovanu širenjem bolesti COVID-19 nastava se na svim studijskim programima izvodi isključivo na daljinu, a isto tako se izvodi i na našoj partnerskoj ustanovi. Studenti budući da nisu mogli fizički do knjižnice mogu sve usluge koristiti i online na Sveučilištu Sjever. Postoje brojne baze podataka koje studentima mogu pomoći u pisanju znanstvenih radova i doktorske disertacije. Nakon zatvaranja fizičke knjižnice u Eisenstadtu, elektronička knjižnica ostala je u funkciji 24 sata.  Prva godina studija odvija se na Sveučilištu za primijenjenu znanost, Burgenland, Eisenstadt u Austriji, na kojem nastavu izvode profesori sa partnerskih sveučilišta. Studenti druge ili treće godine studija, koji imaju svoja zaduženja u dogovoru sa mentorom nesmetano održavaju konzultacije i dogovore online (putem elektroničke pošte, videokonferencijom i telefonom) vezano za provedbu istraživanja u svrhu pisanja doktorske disertacije ili pripreme radova.

Iskustva i dojmovi sadašnjih i bivših polaznika združenog međunarodnog doktorskog studija

Karlo Šamu kao jedan od trenutnih polaznika ovog doktorskog studija i s veseljem ističe pozitivna iskustva: „Ovaj doktorski studij je vrhunski strukturiran i prilagođen svim mojim poslovnim i privatnim obavezama. Od prvoga dana bio sam oduševljen samim programom, međutim ono što bih svakako pohvalio je pristup i entuzijazam koji imaju profesori i predavači. Primjeri iz prakse, precizne smjernice i uvijek dostupni mentori prava su vrijednost za svakog tko želi doprinijeti znanosti i istraživačkom radu.’’

Dr.sc. Ivana Martinčević je nedavno uspješno završila studij i obranila doktorsku disertaciju pod naslovom  “Influence of the use of social networks on the export activity“ vođena mentorstvom prof.dr.sc. Gorana Kozine. „Profesionalizam, iskustvo, suradnja i dostupnost je nešto što je velika odlika ovog studija. Cjelokupni program pruža široku paletu znanja te otvara i potiče razmišljanje i promišljanje na jedan novi i drugačiji te kreativan način. Znanje koje profesori prenosi te njihova suradnja tokom studiranja uvelike olakšavaju i pomažu, dok cjelokupni sustav zaista doprinosi kvaliteti studiranja. Kvaliteta ovog studija je njezin internacionalni nivo i suradnja velikog broja ljudi, gdje se stječu razna iskustva, nova poznanstva te prije sve uvelike usavršava jezik. Koncept samog studija i program rada je u potpunosti prilagođen studentima čime se stvara jedna pozitivna, ugodna i nadasve kvalitetna sredina koja pruža kvalitetu samog rada i studiranja“, istaknula nam je dr.sc. Martinčević.

Sveučilište Sjever pruža kvalitetno obrazovanje studentima na svim razinama- od preddiplomske do doktorske, osuvremenjivanje nastave u skladu s modernim trendovima, omogućavanje postupnog savladavanja nastavnih sadržaja kontinuiranim radom tijekom semestra, transparentne metode vrednovanja rada studenata i ispitivanja, intenziviranje suradnje s gospodarskim subjektima, razvoj sustava cjeloživotnog obrazovanja u skladu s potrebama regije, razvoj znanstveno-istraživačkog rada, poticanje na razmjenu i mobilnost studenata, održavanje veze sa završenim studentima na obostranu korist, poticanje društveno odgovornih aktivnosti, njegovanje i poticanje dobrih međuljudskih odnosa.

Stekni međunarodno priznati doktorat i pomakni svoje granice - akademske i osobne!

*Foto: Promocija doktora znanosti studija Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment