Sveučilište Sjever pokrenulo fotografski natječaj „Pogled s prozora“ za sve zainteresirane

Potaknuti situacijom u kojoj se svi nalazimo te podržavajući nastojanja Nacionalnog kriznog stožera da ostanemo kod kuće te što lakše prebrodimo pandemiju korona virusa, na Sveučilištu Sjever pokrenut je fotografski natječaj "Pogled s prozora"  koji nas potiče  na promišljanje ovog povijesnog trenutka, vremena i okolnosti u kojima živimo.

Ideja za ovaj projekt razvila se u sklopu nastavnih aktivnosti na kolegijima koji pokrivaju područje fotografske slike na studijskim odjelima u Koprivnici i Varaždinu, a koje predaje doc. art. dr.sc. Mario Periša, pročelnik Odsjeka za medijski dizajn. No, usprkos tome, na natječaj se mogu prijaviti ne samo studenti, nego i sva zainteresirana javnost.

„Uzimajući u obzir ove okolnosti uzrokovane pandemijom korona virusa, nameću nam se neka pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor fotografskom slikom. Kako gledate na protok vremena u karanteni? Kako gledate na prazne ulice? Koja su vaša očekivanja? Koje su vaše slutnje? Što može biti veliko danas poput značajnog otkrića fotografskog postupka? Koji je vaš prozor u svijet? Koji je vaš stav, mišljenje, pogled na ovu situaciju? Sva pitanja koja su podražaj na naše emocije su prihvatljiva.  Kroz ovaj natječaj imamo mogućnost osobne doživljaje i iskustva integrirati u opću sliku društvene zajednice. Kroz jednu fotografiju ili seriju do deset fotografija. Motiv nije nužno samo prozor, može biti i  njegova sekundarna uloga - pogled na prozor, pod prozorom; kao i pogled s balkona, pogled u sobu, kao i metaforički rečeno - prozor u svijet. Jer – ako nam je  prostorno kretanje ograničeno, nije kretanje po svijetu mašte i inspiracije“, naglašava doc.art.dr.sc. Mario Periša, dodajući kako naslov natječaja ima povijesnu konotaciju.

„Naslovom natječaja aludiramo na povijesno značenje prve trajno fiksirane fotografske slike, koju načinio Joseph Nicéphore Niépce najvjerojatnije 1826. godine nazvane `Pogled s prozora`, u Le Gracu, fotografije odnosno prakse koja je promijenila svijet. Ponovo fotografija snimljena s prozora koju je napravio Niépceov partner s kojim je usavršavao fotografski postupak,  Louis-Jacques-Mandé Daguerres,  može se dovesti u vezu s današnjim pogledom na mnoge gradove kao i na Pariz, odnosno Boulevard du Temple.  Obje fotografije nas upućuju na pogled bez inače uobičajenog pogleda na ulicu gdje očekujemo vidjeti brojne ljude, čemu i danas svjedočimo. Prva i druga fotografija označavaju novi početak - prva nagovještaj, a druga javno priznanje i predstavljanje novog izuma znanstvenoj zajednici i javnosti – ističe doc.dr.sc. Mario Periša.

Natječaj je otvoren do kraja izvanrednih mjera. Sve o natječaju i njegovim pravilima možete pronaći na web stranici mediapitch.com