Informacije i upute o epidemiološkoj situaciji zaraze u Hrvatskoj i svijetu virusom SARS-CoV-2

S obzirom na trenutnu situaciju oko epidemije infekcije koronavirusom koja se proširila i u Hrvatskoj, Vlada Republike Hrvatske pokrenula je službenu internetsku stranicu, web portal na kojem možete pronaći pregledne i detaljne informacije i novosti vezane uz koronavirus uključujući i mjere i odluke vezane uz širenje virusa: https://www.koronavirus.hr/ .

Na stranici koronavirus.hr možete pronaći:

  • Informacije i infografiku o broju trenutno zaraženih i izliječenih osoba u Hrvatskoj koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
  • Informativne tekstove o koronavirusu i prevenciji zaraze, savjete kako razlikovati koronavirus od prehlade i gripe, što učiniti ako sumnjate da ste zaraženi, o samoizolaciji i kako je provoditi.
  • Aktualne i ažurne upute za poslodavce, djelatnike i pomorce vezano uz koronavirus, te informacije o radu od kuće u slučaju izvanredne situacije.
  • Novosti vezane uz obrazovanje, upute o nastavi na daljinu, promjene u rasporedu te sve mjere koje se tiču obrazovanja.
  • Vladine mjere donese u borbi protiv širenja zaraze, kao i sve druge važne vijesti i obavijesti građanima koje se svakodnevno ažuriraju.
  • Činjenice o koronavirusu, kronologiju razvoja epidemije i najčešće pitanja i odgovore vezane za virus.
  • sve važne telefonske brojeve za građane koji imaju pitanja o epidemiji ili sumnjaju da su možda zaraženi koronavirusom

U nastavku Vas također podsjećamo na nekoliko poveznica na kojima studenti/ce i djelatnici Sveučilišta Sjever mogu naći korisne informacije vezane uz konkretna područja, koje pomažu u smanjenju rizika od infekcije:

- COVID-19, preventivne mjere
- Koronavirus i najnoviji podatci - HZJZ
- Plakat za javne površine - HZJZ
- Koronavirus i mjere prevencije - zdravlje.gov.hr

Važno je naglasiti da se svi trebamo odgovorno ponašati i pratiti savjete Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ured rektora

VAŽNO!

Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah):

  • ostanite kod kuće (ne idite na posao, u školu, druge kolektive, veća obiteljska okupljanja i javna mjesta)
  • nazovite liječnika i nadležnu epidemiološku službu te izbjegavajte odlazak u zdravstvenu ustanovu ako vam to liječnik nije savjetovao telefonom
  • u slučaju hitnosti nazovite 112.

Budite odgovorni, savjesni, pazite na sebe, svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko vas.

washing-hands-2

pranjeruku