Međunarodno priznati znanstvenici na doktorskoj konferenciji

Doktorska konferencija za doktorande poslijediplomskih sveučilišnih studija iz područja medija i komunikacije održana je u petak i subotu, 27. i 28. rujna, na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Konferencija je okupila brojne ugledne znanstvenike iz akademskog svijeta te društveno-političkog života, a na svečanom otvorenju održanom u petak, 27. rujna s početkom u 13 sati, doktorandima se uvodno obratio rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

  • Ova je konferencija prije svega namijenjena našim doktorandima, o kojima mi na Sveučilištu Sjever izrazito vodimo računa jer nam je važno ne samo da budu izvrsni tijekom doktorskog studija nego i da svoj studij uspješno završe, obranivši doktorsku disertaciju. Stoga sam uvjeren da će postotak obranjenih doktorskih disertacija na kraju studija biti na visokoj razini. Mi ćemo vam omogućiti poticajno okruženje za razvoj i mentorstvo koje će biti sigurnost da dođete do kvalitetne doktorske disertacije. Preuzeli smo prakse iz međunarodnih znanstvenih institucija, Sveučilište Sjever se dobro razvija i vaši će radovi sigurno pomoći da budemo još prepoznatljiviji u akademskom svijetu – istaknuo je rektor prof. dr. sc. Marin Milković.

Na svečanosti se prigodnim govorima obratila i predstojnica Ureda Predsjednice Republike Hrvatske Anamarija Kirinić pod čijim se pokroviteljstvom konferencija održava te dožupan Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, prorektorica za znanost i međunarodnu suradnju Anica Hunjet te vršiteljica dužnosti pročelnice Odsjeka za medije i komunikaciju Iva Rosanda Žigo koja je predstavila program i teme konferencije.

Nakon službenog dijela i otvaranja konferencije uslijedio je radni dio, a prvog dana konferencije održana su predavanja međunarodno priznatih znanstvenika, profesora i stručnjaka iz području medija, novinarstva, nakladništva i komunikacijskih znanosti. Prvi je predavanje održao prof. dr. sc. Angus Phillips sa Sveučilišta Oxford Brookes. Uslijedilo je predavanje prof. dr. sc. Vanje Garaja sa Sveučilišta Brunel u Londonu te dugogodišnjeg novinara i dopisnika iz Rima, doajena novinarstva Silvija Tomaševića koji je govorio o svome iskustvu pisanja o papi Ivanu Pavlu II. , Benediktu XVI. te papi Franji, o suradnji s različitim medijskim kućama i naravno suradnji s Vatikanom.

 Drugog dana konferencije, u subotu 28. rujna, doktorandi i mladi znanstvenici izložili su 41 znanstveni rad iz područja medija i komunikacije.

Cilj ove konferencije bio je prije svega omogućiti doktorandima i mladim znanstvenicima da u poticajnoj i profesionalnoj atmosferi samostalno ili u suradnji s profesorima, studijskim savjetnicima i mentorima predstave vlastita istraživanja. Interdisciplinarni karakter ovoga simpozija omogućio je sudionicima razmjenu različitih iskustava te im pružio mogućnosti uspostavljanja mreže suradnika kao poticaj za daljnji stručni, no prije svega znanstveno-istraživački napredak. Jako smo zadovoljni izloženim radovima, a doktorandi su dobili jasne smjernice za svoj daljnji znanstveni rad te se već sad veselimo njihovim budućim znanstvenim dostignućima – istaknula je voditeljica doktorskog studija izv. prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo, d. pročelnica Odsjeka za Medije i komunikaciju.

Prilozi