Obilježen Svjetski dan pčela na Sveučilištu Sjever u Koprivnici

Svake godine 20. svibnja obilježava se Svjetski dan pčela, a ove godine su u organizaciji Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever održana prigodna gostujuća predavanja relevantnih stručnjaka na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Predavanja su organizirana u suradnji s HGK – Županijskom komorom Koprivnica i Klasterom pčelara Podravine, a bila su namijenjena svima koji se bave proizvodnjom, preradom ili konzumacijom meda. Predavanjima su prisustvovali studenti Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever, članovi Klastera pčelara Podravine, pčelari, tehnolozi i ljudi koje med i prerada meda zanima.

Uvodnu riječ u Svjetski dan Pčela dao je doc. dr. sc. Bojan Šarkanj v.d. pročelnika Odjela za Prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever. Obilježavanje je nastavila Ivana Blaško, dipl. ing. preh. teh., predavanjem o blagodatima meda s nutricionističkog i tehnološkog stajališta. Uslijedilo je predavanje Suzane Operman, više stručne suradnice HGK – Županijske komore Koprivnica, o stanju na tržištu meda. I na kraju je završio Zdenko Lončarić, predsjednik Udruge pčelara Lipa Koprivnica i član Upravnog odbora Klastera pčelara Podravine, te Josip Pintar, član Upravnog odbora Klastera pčelara Podravina, predstavljanjem uloge Klastera pčelara Podravina kao punionice domaćeg meda svojih članova.

Tijekom predavanja pčelari su vrlo aktivno sudjelovali u diskusijama. Sam skup je pokazao da postoji velik interes i potreba za redovitim održavanjima skupovima takvog tipa gdje će se pokušati rješavati problemi iz struke, a trebaju biti uključeni svi od proizvođača, otkupljivača, prerađivača do donositelja pravilnika i politike otkupa te uvoza i izvoza meda.

Galerija