Europska komisija daje 2,2 milijuna eura za promicanje slobode medija i pluralizma u EU-u

Europska komisija je najavila dodjelu sredstava iz proračuna koji je Europski parlament rezervirao za financiranje triju projekata usmjerenih na promicanje kvalitetnog novinarstva te prekogranične suradnje medijskih djelatnika i tijela za samoregulaciju medija. Sredstva će se staviti na raspolaganje putem tri poziva na podnošenje prijedloga u okviru djelovanja EU-a na promicanju i poticanju slobode medija i pluralizma u Europi.

Prvim pozivom, vrijednim 1,2 milijuna eura, olakšat će se prekogranična mobilnost i stručna praksa za mlade medijske djelatnike koji rade u informativnim medijima.

Drugim će se uložiti 500 tisuća eura u promicanje pripravništva u najvećim europskim medijskim kućama za djelatnike koji rade na manjinskim jezicima.

Trećim pozivom predviđeno je 500 tisuća eura za bolje razumijevanje i poticanje suradnje među tijelima za samoregulaciju medija, koja imaju ključnu ulogu u promicanju poštovanja standarda profesionalne etike, te za podršku njihovoj prilagodbi svijetu interneta.

Tekstovi poziva nalaze se u privitku.

Pozivi će se objavljivati od 21. veljače do 17. travnja 2019. Tri odabrana projekta trajat će 12 mjeseci. Dodatne informacije o kriterijima prihvatljivosti za sva tri poziva dostupne su na internetu.

Prilozi