Izložba slika Zlatka Kauzlarića Atača na Sveučilištu Sjever

Sveučilišni centar Koprivnica

Svečano otvorenje izložbe poznatog hrvatskog slikara i scenografa, dobitnika brojnih nagrada i priznanja, Zlatka Kauzlarića Atača održat će se u četvrtak, 24. siječnja 2019. godine, u 15 sati na Sveučilištu Sjever u Koprivnici na prvom katu.

Atačevo slikarstvo stvaralaštvo obilježili su portreti poznatih osoba u izražajnom pokretu, aktovi te brojne scenografije. Od samih početaka autor baštini osjećaj za ekspresiju trenutka, ritam, pokret te karakterističnu umjetničku angažiranost.

Izložba će trajati do 1. veljače, a likovna će publika imati priliku upoznati stvaralaštvo ovog svestranog umjetnika.

Atačevo slikarsko stvaranje oblježili su portreti poznatih osoba u izražajnom pokretu, aktovi te brojne scenografije. Od samih početaka autor baštini osjećaj za ekspresiju trenutka, ritam i pokret te karakterističnu umjetničku angažiranost. Jedna od slikarskih preokupacija su mu aktovi uronjeni u vodu u kojima crtež biva zamijenjen dominacijom čistog slikarskog tretiranja podloge kolorom, otkrivajući svu virtuoznost vrsnog majstora koji ekspresiju ne zatomljuje figurativnim izričajem.
Uz slikarstvo i grafiku intenzivno se bavi scenografijom i kostimografijom, nešto manje i režijom, a surađivao je na stotinjak kazališnih projekata u zemlji i inozemstvu te nekoliko filmskih i televizijskih. Autor je i nekoliko likovnih intervencija u javnim prostorima.
BIOGRAFIJA
Zlatko Kauzlarić Atač rođen je 1945. godine u Koprivnici. Nakon završene gimnazije upisuje se na ALU u Zagrebu. Za vrijeme studija uključuje se u rad Studentskog eksperimentalnog kazališta. Diplomira u klasi prof. Miljenka Stančića i odmah postaje suradnikom majstorske radionice prof. Krste Hegedušića, a 1973.g. postaje asistent na ALU u Zagrebu gdje i sada radi kao redoviti profesor, a jedno vrijeme i dekan. Godine 1996. izlazi mu monografija koju potpisuje Tonko Maroević. Dobitnik je mnogih nagrada za slikarstvo i scenografiju te ordena „Danice Hrvatske s likom Marka Marulića“ za zasluge u kulturi.
Od 1971. godine uz slikarstvo i grafiku intenzivno je posvećen scenografskom i kostimografskom radu na preko dvjestotinjak kazališnih ostvarenja u zemlji i inozemstvu, te surađuje na nekoliko filmskih i televizijskih projekata. Uz rad na scenografijama nastao je i ciklus portreta osoba vezanih uz svijet kazališta; književnika, redatelja, glumica i glumaca. Režiser je i scenograf Verdijevog „Rigoletta“ 1996. u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te 1997. g. HNK u Osijeku, uz mnogo priznanja i nagrada za redateljsku i scenografsku izvedbu istoimenog naslova. Autor je nekoliko likovnih intervencija u javnim prostorima; Pivnica u Koprivnici, Podravkin rekreacioni centar kraj Koprivnice, Podravkina poslovna zgrada, Nova bolnica u Koprivnici. Ciklus crteža „Tragom zbilje XX stoljeća“ nastajao je u razdoblju od 1974.-1982. godine.
Autor je postava značajnijih izložaba; zagrebačkih salona, „Sveti trag“ u muzeju Mimara, autorska izložba „Otvorena scena HNK“ Pogled na HNK u Zagrebu od 1990. do 2003. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Sudjelovao je na osamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad. Za zasluge u kulturi primio je Odličje Reda Danice s likom Marka Marulića 1995. godina, a 2004. dobiva nagradu Grada Koprivnice za životno djelo. Počasni je građanin grada Koprivnice.