Intenziviranje suradnje Sveučilišta Sjever i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

Sveučilišni centar Varaždin

U Sveučilišnom centru Varaždin, u ponedjeljak 26. studenog, održan je sastanak predstavnika Sveučilišta Sjever i znanstvenika Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Predstavnici Instituta su u sklopu obilježavanja svoje 26. godišnjice osnutka u posjetu svojim područnim centrima, a jedan od njih je upravo Varaždin te su tom prilikom posjetili i Sveučilište Sjever, kao jedinu javnu visokoškolsku obrazovnu instituciju u regiji sjeverozapadne Hrvatske.

Na samom početku sastanka sve prisutne je pozdravio rektor Sveučilišta Sjever, prof.dr.sc. Marin Milković zaželivši srdačnu dobrodošlicu na osmo javno sveučilište u Hrvatskoj, koje se konstanto razvija i unapređuje svoj rad. Nakon pozdrava, rektor, prof.dr.sc. Milković je predstavio značajan rad i postignuća Sveučilišta Sjever, ali i proces uspostave Sveučilišta i svih studijskih programa kojih je trenutno 27: „Sveučilište Sjever je jedino sveučilište koje je sve svoje redovne kvote popunilo već na ljetnom roku, što je doista veliko priznanje s obzirom na količinu studijskih programa u Hrvatskoj, ali i trajan problem depopulacije, a time posljedično i sve manjeg broja studenta.  Na Sveučilištu Sjever godišnje u prosjeku imamo 700-1000 diplomanata od čega je veći dio njih, oko 90%, inženjera, tj. iz STEM područja, kakva je i većina naših studijskih programa, čime dokazujemo prilagodbu potrebama tržišta rada.“

Na sastanku su u ime domaćina goste pozdravili prorektor Sveučilišnog centra Varaždin, izv.prof.dr.sc. Damir Vusić, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, izv.prof.dr.sc. Anica Hunjet, prorektor za financije i opće poslove, izv.prof.dr.sc. Goran Kozina te prorektor za nastavu i studentska pitanja, izv.prof.dr.sc. Vlado Tropša. Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, prof. dr. sc. Vlado Šakić izrazio je svoje zadovoljstvom posjetom Sveučilištu Sjever te istaknuo kako vjeruje u izrazito kvalitetnu suradnju sa Sveučilištem Sjever koje je već više puta dokazalo svoj važan status i značaj visokoobrazovne institucije u Hrvatskoj.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar vodeća je znanstvena institucija u području društvenih i humanističkih znanosti, čija su primarna djelatnost znanstvena istraživanja, znanstveno nakladništvo, javno predstavljanje znanstvenih postignuća, međunarodna razmjena znanstvenih informacija te sudjelovanje u akademskoj nastavi i drugim aktivnostima povezanim s temeljnom svrhom našeg postojanja te djeluje u sedam područnih centara, od kojih je jedan Područni centar Varaždin čija je voditeljica izvanredna profesorica, dr. sc. Andreja Brajša Žganec, dugogodišnja predavačica na Sveučilištu Sjever na Odjelu za sestrinstvo koja je tom prilikom svoje kolege iz Instituta upoznala sa Sveučilištem Sjever i gradom Varaždinom.

Intenziviranje suradnje Sveučilišta Sjever i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar od iznimnog je značaja za razvoj novih, ali i unapređenje brojnih znanstvenih projekata obiju ustanova.

Galerija