Sveučilište Sjever službeni partner nedavno održane 20. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“

Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ jedan je od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije

Sveučilište Sjever ove je godine po prvi puta  bilo službeni partner 20. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ održane u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza na tri lokacije – na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, u Studentskom domu i u Centru za mlade. Na jubilarnom dvadesetom izdanju ove značajne Škole uz dva seminarska stupnja održano je i 12 radioničkih programa, a cjelokupni program služi cjeloživotnom obrazovanju.
Škola medijske kulture ove je godine imala 150 polaznika, 15 predavača, 12 voditelja i 11 stručnih suradnika.

Posebno veseli podatak što je ove godine sudjelovao veliki broj novih polaznika, a ponovno su kao polaznici sudjelovali i profesori i studenti našeg Sveučilišta. „Odabrala sam radionicu montaže na kojoj smo vježbali razne tehnike kroz različite forme, od turističkog promo videa, preko igranog pa sve do dokumentarnog filma. Uz radionički dio i vježbe, tu su još bile večernje projekcije filmova i jutarnje analize. Čak smo imali prilike pogledati film u pretpremijeri. Sve u svemu, jedno divno i korisno iskustvo, koje bih svakako voljela ponoviti i sljedećih godina, s obzirom na velik izbor radionica“, istaknula je studentica Nikolina Pintarić.

Osim studenata, na radionicama su sudjelovali i pojedini profesori Sveučilišta Sjever koji su željeli proširiti svoja znanja iz područja medijske kulture: „Ove sam godine po prvi puta prisustvovala Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić“ i to kao polaznica 1. seminarskog stupnja. Bilo je zanimljivo i zabavno, a tempo rada je dosta zahtjevan. Upoznala sam odlične vrhunske predavače filmske teorije i kritike od kojih bi istaknula mr.sc. Marka Rojnića kojeg će studenti Sveučilišta Sjever imati priliku upoznati kao gosta na predavanju o filmometriji, pod kolegijem Statistika. Sudjelovanje bi preporučila svima, a ja se nadam da ću iduće godine pohađati 2. seminarski stupanj Škole medijske kulture koja će ponovno biti održana u Varaždinu“, istaknula je doc.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović.

„Radionica Kamere i snimanja ponudila je vrlo široka znanja iz oblasti osnovnih principa tehnika snimanja i korištenja rasvjete te osnovnih principa tehnologija filmskih kamera. Polaznici su imali prilike postupno se upoznavati s filmskim načinom snimanja u svakodnevnim brojnim vježbama s videokamerom. U okviru radionice obrađene su osnove filmske montaže i pokazani su problemi koji se u montaži susreću a skrenuta je pozornost kako tijekom snimanja zaobići neke od tih problema. Vrhunac radionice je sudjelovanje polaznika u konkretnom zadatku snimanja i montaže. Ovdje se osim naučenog kroz vježbe i predavanja mogla osjetiti i težina rada i zahtjevi u realnoj situaciji. Radionica je obilovala mnoštvom primjera iz osobnih iskustava u radu na filmu samih voditelja Dinke Radonić, Jere Gruića i glavnog voditelja radionice Borisa Poljaka“ – ispričao nam je mr.sc. Dragan Matković, profesor na Sveučilištu Sjever.

Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama. Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Školu medijske kulture kroz 20 godina postojanja prošlo je više od 2500 polaznika. Treću godinu Studentski zbor Sveučilišta Sjever sufinanciranjem omogućava zainteresiranim studentima Sjevera sudjelovanje u programu Škole.

Galerija