Izv. prof. dr. sc. Petar Kurečić sudionik EU SAAP konferencije "The Future of the EU and European Integration in the aftermath of Crises"

Izv. prof. dr. sc. Petar Kurečić sa Sveučilišta Sjever sudjelovao je u radu konferencije EUSAAP "The Future of the EU and European Integration in the aftermath of Crises", koja se održala u gradu Taipei, Tajvan, 28. i 29. lipnja 2018. godine., u organizaciji udruženja European Studies Asia-Pacific (EUSAAP), kao krovnog udruženja i tajvanske podružnice istoimenog udruženja. Konferencija je okupila stotinjak znanstvenika i stručnjaka za europske studije i suradnju Europske unije i Azije kao i poslijediplomante i doktorande, za koje je organizirana radionica u sklopu koje su podnosili izvješća o svojim magistarskim i doktorskim istraživanjima.

Prof. Kurečić izložio je dva podneska u panelu pod imenom EU's Future Enlargements. Prvi podnesak, u koautorstvu s prof. dr. sc. Marinom Milkovićem, pod nazivom "A European Perspective of the Western Balkans: Can the Experience of Bulgaria, Croatia, and Romania be used as Guidance?", bavi se temom budućeg vjerojatnog proširenja Europske unije na Zapadni Balkan i iskustva triju najrecentnijih članica EU, koje ekonomski zaostaju za starijim, ali čak i ostalim novijim članicama, a trpe i veliki odljev stanovništva. Kako se ovakva situacija ne bi ponovila u slučaju Zapadnog Balkana, jednom kada ove države postanu članice EU, potrebno je iznaći i primjenjivati politike koje će privući izravne investicije u regiju, poticati ekonomsku suradnju država u skladu sa Strategijom EU za Zapadni Balkan i poticati ostatak stanovništva, te smanjivati korupciju.
Drugi podnesak, u suautorstvu s Trinom Mjedom, mag. oec., pod nazivom "The Perceived Impact of the EU Membership on Croatia: A Comparative Analysis of Opinions Collected from two Various Groups of Responders" sadrži istraživanje provedeno putem online upitnika koji istražuje stavove dvije grupe ispitanika, grupu slučajnog uzorka odabranog putem Facebooka tj. podjelom upitnika na Facebooku među Facebook prijateljima i drugu, ciljanu skupinu studenata Sveučilišta Sjever. Upitnik sadrži niz pitanja o percipiranim dobrobitima i negativnostima članstva Hrvatske u EU, povodom pet godina od pridruživanja Hrvatske EU. Istraživanje se trenutno još provodi pa su u okviru podneska prikazani samo rezultati dosad prikupljenih odgovora tj. pilot istraživanje.
Nakon završetka konferencije, prof. Kurečić posjetio je National Chung Hsing University, na poziv domaćina, koje je smješteno u gradu Taichungu, Tajvan. Sveučilište Chung Hsing je javno, ima oko 15 tisuća studenata te je među 10 najboljih sveučilišta na Tajvanu (inače na Tajvanu postoji oko 150 sveučilišta), a iduće godine će proslaviti 100 godina postojanja. U sklopu posjeta, održan je sastanak s potpredsjednikom (prorektorom) za međunarodnu suradnju Dr. Mu-Min Chenom, izvršnim direktorom Centra Europske unije na Sveučilištu i profesorom Graduate Institute of Precision Engineering, Dr. Hsiharng Yangom, te profesorom Graduate Institute of International Politics, Dr. San-Yi Yangom. Tijekom razgovora dogovoreni su konkretni koraci za projektnu suradnju i potpisivanje sporazuma o suradnji između Sveučilišta Sjever i dva fakulteta National Chung Hsing University, iz područja tehničkih i društvenih znanosti.

Galerija