Izv.prof.dr.sc. Petar Kurečić sudjelovao na konferenciji o europskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Izv. prof. dr. sc. Petar Kurečić sudjelovao je u radu konferencije "The EU and the Balkans at the End of the Second Decade of the 21st  Century(http://pedis.uop.gr/?p=9473), održane 4. i 5. lipnja 2018. godine. u Korintu, Helenska Republika. Konferenciju su organizirali Sveučilište Peloponez, Korint i Nacionalni centar za istraživanje Europe, Canterbury University (Christchurch, Novi Zeland), a održavanje konferencije je poduprla zaklada Konrad Adenauer.

Konferencija je okupila znanstvenike i stručnjake koji se u svom znanstvenom radu bave problematikom europskih integracija i Zapadnog Balkana kao jednom od tema svog istraživanja. Sudionici konferencije su istakli potrebu da države Zapadnog Balkana u razumnom roku postanu članice Europske unije i da se politike Europske unije prema Zapadnom Balkanu dosljedno provode.

Izv. prof. dr. sc. Kurečić sudjelovao je u radu konferencije s radom pod nazivom "The impact of the EU membership on Croatia: Lessons that could be used by the Western Balkans states" u kojem je istaknuo implikacije hrvatskog članstva u Europskoj uniji te potrebu da određene greške napravljene prije i nakon pristupa Hrvatske u Europsku uniju pokušaju biti izbjegnute od strane država članica Zapadnog Balkana. Posebno je porazan podatak da se bruto nacionalni dohodak (GNI) po stanovniku u polovici (Češka, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija) post-socijalističkih članica EU još nije vratio na razinu iz 2008. godine. S druge strane, države Zapadnog Balkana ovdje su ipak zabilježile određen napredak u odnosu na 2008., pretkriznu godinu, ali nedovoljan.

"Potrebna je dosljedna provedba konkretnih politika iz Strategije EU za Zapadni Balkan (https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/communication-credible-enlargement-perspective-western-balkans_en.pdf) kako bi se izbjegao demografski egzodus iz država Zapadnog Balkana kada postanu članice Europske unije i otvori im se tržište rada u članicama s najvećim i najviše propulzivnim ekonomijama" – istaknuo je Kurečić.

Galerija