Sveučilište Sjever otvorilo Alpe Adria Festival mladih pisaca

Sveučilišni centar Koprivnica je ugostio četvero mladih pisaca iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Treće izdanje Alpe-Adria Festivala mladih pisaca ove godine po prvi put započelo je na Sveučilištu Sjever, a iduća dva dana mladi pisci gostovali su u srednjim školama u Koprivnici i Križevcima, Muzeju grada Koprivnice i Galeriji Hlebine. Organizator Festivala je Umjetnička organizacija Artikulacije, a omogućili su ga Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija te Savez Alpe-Adria.

Petra Slavečki, moderatorica programa Festivala na Sveučilištu Sjever službeno je najavila otvorenje i pozdravila sve prisutne. Otvorenju su prisustvovali i pročelnica odjela za novinarstvo, doc. dr. sc. Gordana Tkalec, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Ratimir Ljubić te predsjednik organizacijskog odbora Festivala, Marko Gregur.

Prvi pisac koji se nazočnima predstavio je Miklos Benedek iz Mađarske. Osim što je pisac, radi i kao novinar dnevnog lista Magyar Szó te je odgovorni urednik u časopisu za mlade Képes Ifjúság. Miklos je nazočnima otkrio da najviše voli pisati o svakodnevnom životu, ljude koje susreće, odlazak na posao ili čak naizgled obično gledanje u plafon za njega može biti inspiracija jer upravo tada može primijetiti sitne detalje koje čine život onim što on jest. Naposljetku je studentima i prisutnima iz svoje zbirke pjesama Prvi snijeg pročitao pjesmu Moj ep.

Nakon američke turneje, Sveučilište Sjever posjetila je i Theodora Bauer iz Austrije. Studentima je prepričala svoje iskustvo iz Amerike gdje je gostovala na nekoliko sveučilišta na katedrama za germanistiku na kojima je promovirala svoj novi roman Chikago. Roman govori o migraciji u Ameriku, stoga je američkim studentima bio posebno zanimljiv i mogli su se s njim povezati jer njihovi korijeni vuku iz različitih dijelova svijeta. Također, autorica je otkrila kako se nedavno, po prvi put našla u situaciji da je za potrebe gostovanja, nekoliko poglavlja svojeg romana samostalno prevela na engleski jezik. Za nju je to bilo čudno iskustvo, ali je tada na svoj tekst mogla gledati i na jedan drugačiji način. Za kraj svog gostovanja na Sveučilištu, studentima Sjevera pročitala je ulomak iz romana Chikago na izvornom, njemačkom jeziku.

Andrija Škare, jedini domaći pisac Festivalaosim što je novinar, scenarist, urednik, mnogima je možda poznatiji kao posljednji voditelj Briljanteena. Njegova posljednja zbirka priča objavljena je u 11. mjesecu prošle godine i nakon iste je odlučio uzeti pauzu. Međutim, slučajno je pronašao jedan roman koji je započeo pisati sa 25 godina.  Za sebe kaže kako je dosta kritičan prema svojim tekstovima, ali s obzirom na to da mu se ovaj svidio smatrao je da je doista dobar te ga je odlučio dovršiti.

Tomo Podstenšek iz Slovenije posljednji je stupio na pozornicu te s moderatoricom Slavečki zaigrao Kamen, škare i papir što je ujedno i naziv njegovog posljednjeg romana. Roman je na hrvatski preveo Marko Gregur, a objavljen u izdanju Umjetničke organizacije Artikulacije. U romanu govori o poziciji njemačkog pojedinca koji s jedne strane ne prihvaća vrijednosti sustava, s druge se ne želi odreći prednosti koje on pruža. Također se isprepliću i dvije narativne linije, sadašnjost i uspomene na djetinjstvo. Inspiraciju za roman pronalazi u ljudima u njegovoj okolini koji se ne mogu snaći u životu.

Podstenšek je sudjelovao na prvom Alpe-Adria Festivalu, pratio drugi i sada se našao na trećem, a u Sloveniji sudjeluje u organizaciji sličnog događaja. Iz tog položaja zaključuje kako je svaki Alpe-Adria Festival bolji, povezuje se sve više sa širom zajednicom i smatra da je za perspektivu jednog takvog festivala to vrlo važno. Na kraju svog izlaganja zaključio je da mladi ljudi ne čitaju, a smatra da je čitanje zapravo jedan od načina da se izbjegnu početničke greške u pisanju. Stoga, prije nego što je krenuo s čitanjem ulomka iz romana Papir, kamen, škare studentima je napomenuo, kratko i jasno: "Čitajte i pišite".