Na Sveučilištu Sjever održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni novi studiji

Na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin u utorak, 17. travnja 2018. održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni novi studiji koji će u Sveučilišnom centru Varaždin krenuti od ove jeseni, akademske godine 2018./2019.

Rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković u uvodnom je dijelu konferencije predstavio rad Sveučilišta Sjever općenito te istaknuo kako su novi studiji ostvarenje realnih potreba gospodarstva ali i zahtjeva studenata koji pokazuju izniman interes upravo za novim studijima. „Sveučilište Sjever je nastavilo realizirati svoj zacrtani put te su svi novi studiji u Sveučilišnom centru Varaždin ali i novi studiji u Sveučilišnom centru Koprivnica u STEM području. Otvaramo dva preddiplomska stručna studijska programa, jedan je Fizioterapija na našem Odjelu za biomedicinske znanosti, a drugi Mehatronika za koji smo posebno sretni jer nam iz potreba gospodarstva dolazi puno upita upravo za pokretanjem tog studijskog programa. Druga tri diplomska sveučilišna studijska programa su prije svega ispunjavanje obećanja našim studentima koji su čekali otvorenje tih studija i mogućnost nastavka vertikale obrazovanja na našoj ustanovi, također sva tri u STEM području znanosti – Graditeljstvo, Multimedija i Strojarstvo. Interesi za navedenim studijima su veliki ali prema našim kapacitetima upisivat ćemo otprilike 20-30 studenata na diplomske sveučilišne studijske programe i otprilike jednak broj izvanrednih studenata, što je važno za zaposlene koji žele nastaviti svoj profesionalni razvoj. Na preddiplomskoj razini potrebe će biti više pa će se tako upisivati 30-35 redovnih studenata i oko 40 izvanrednih. Vjerujem da smo time uvelike ispunili našu zadaću prema regiji i da ćemo osigurati naše gospodarstvo kvalitetnim kadrovima za daljnji razvoj čitavog sjevera Hrvatske, ali i šire.“, istaknuo je tom prilikom rektor Milković.

Prorektor Sveučilišnog centra Varaždin izv. prof. dr.sc. Damir Vusić predstavio je značaj razvoja i uvođenja novih studija za gospodarstvo i širu društvenu zajednicu. „Jesmo i trudit ćemo se i dalje da budemo lider u području STEM obrazovanja, a ovoj činjenici svjedoči i današnje predstavljanje studijskih programa koji su svi u STEM području znanosti. Mi pratimo prirodni slijed događaja na tržištu visokog obrazovanja te nastojimo zadovoljiti potrebe gospodarstva koje su izuzetno velike. Najsretniji bismo bili kad bi svi naši studenti ostali u našoj regiji i ovdje dobili posao.“ Prorektor Vusić tom je prilikom predstavio novi portal Sveučilišta Sjever i suradnje s gospodarstvom, unin.connect.hr kojemu je upravo cilj poboljšanje navedene komunikacije i potreba između gospodarstva i Sveučilišta Sjever, prije svega samih studenata.

Nakon uvodnog govora rektora prof. dr. sc. Marina Milkovića pročelnici Odjela predstavili su nove studije.

Novi preddiplomski stručni studij Mehatronika i diplomski sveučilišni studij Strojarstvo predstavio je pročelnik Odjela za strojarstvo i Prorektor za nastavu i studentska pitanja, doc.dr.sc. Vlado Tropša te istaknuo činjenicu kako za ovim studijima postoji izniman interes na tržištu rada u regiji, ali i šire. Preddiplomski stručni studij Mehatronika integrira temeljna znanja iz područja strojarstva, elektrotehnike i informatičke struke, nadopunjena specijalističkim područjima iz automatike, elektronike, precizne mehanike i procesne informatike, dok diplomski sveučilišni studij Strojarstva ima cilj ostvariti pretpostavke da se tehničko-tehnološke osnove koje postoje u lokalnoj zajednici, u prvom redu kvalitetne tvrtke sa suvremenim strojnim parkom, pojave na tržištu Europske unije kroz osmišljavanje, proizvodnju i plasiranje vlastitih novih proizvoda.

Preddiplomski stručni studij Fizioterapija predstavio je pročelnik Odjela za sestrinstvo, ujedno i Prorektor za financije i opće poslove, izv.prof.dr.sc. Goran Kozina naglasivši pritom kako je uključivanje fizioterapije u primarnu zdravstvenu zaštitu ali i uključivanje fizioterapeuta u rad zajednice, preventivne akcije i djelatnosti javnog zdravstva budućnost za kojom već sada postoje izuzetno velike potrebe.

Diplomski sveučilišni studij Multimedija predstavio je pročelnik Odjela za multimediju, oblikovanje i primjenu, doc. art. Robert Geček te naglasio kako se novi diplomski studij Multimedije temelji na najnovijim tehnologijama i kreativnosti koje uključuju razvoj kompetencija za produkciju videoigara, dizajn općenito, korisnička sučelja i ostalo.  Pročelnik Geček također je istaknuo kako je u planu i pokretanje studentske televizije ali i brojni drugi projekti koji uključuju razvoj i opremanje modernih laboratorija te prije svega studij temeljen na projektnoj nastavi.

Diplomski sveučilišni studij Graditeljstvo predstavio je pročelnik Odjela za graditeljstvo, prof.dr.sc. Božo Soldo istaknuvši kako se ovaj studij pokreće zbog iznimnog interesa kako studenata tako i gospodarstva. Ovaj studij razvija razumijevanje i kritičku svijest o aktualnim pitanjima te sposobnost rješavanja problema, kao i upravljanja projektima vezanim uz građevinarstvo.

Prorektor Sveučilišnog centra Varaždin izv. prof. dr.sc. Damir Vusić na kraju je izložio kratki presjek aktivnosti u Sveučilišnom centru Varaždin za ovaj i idući mjesec, posebno istaknuvši 3D&D stručni skup koji će u Sveučilišnom centru Varaždin, u srijedu 25. travnja okupiti najbolje stručnjake iz područja multimedije te je najavio i 1. Dan karijera koji će održati krajem svibnja.

Sveučilište Sjever nastavlja s brojnim aktivnostima i organizacijom stručnih događaja koji će zasigurno privući brojne potencijalne studente. Brojne aktivnosti logičan su nastavak osluškivanja realnih potreba zajednice i gospodarstva s kojima se intenzivira suradnja na obostranu korist, prvenstveno s ciljem jačanja kompetencija i novih stručnih kadrova koji su ključni za razvoj Sveučilišta Sjever, ali i cijele regije.

Galerija