Goran Šafarek održao gostujuće predavanje na Sveučilištu Sjever

U ponedjeljak, 9. travnja 2018. godine u Sveučilišnom centru Koprivnica, Goran Šafarek, poznati koprivnički biolog održao je predavanje pod nazivom "Sirija - zemlja na raskrižju".

Osim predavanja, Goran je studentima i svim zainteresiranima predstavio dokumentarni film o ratnoj Siriji kojeg je za Hrvatsku radioteleviziju snimio zajedno s kolegom Hrvojem Ivančićem.

Kroz zanimljivo predavanje, Goran je okupljenima opisao vlastito iskustvo o deset dana provedenih na teritoriju pod kontrolom sirijskog režima. Kako je i sam napomenuo, Goran je boraveći u Siriji iz prve ruke saznao kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. Zajedno s kolegom Ivančićem posjetio je prijestolnicu i glavni grad Sirije, Damask, gdje je obišao prve linije bojišta udaljenih svega tri kilometara od samoga centra grada. Također,  Šafarek je posjetio i devastirani grad Homs te kršćanska sela na prvoj liniji prema Islamskoj državi u kojima je svjedočio kako se militanti odnose prema kršćanima.

Studenti ali i profesori na Sveučilištu, nakon predavanja postavili su brojna pitanja gostu predavaču. Na pitanje studenata koja je situacija na putovanju Sirijom Goranu bila najriskantnija, Šafarek je odgovorio: "Na putu prema autocesti iz Homsa za Damask, gdje su se, između ostaloga, svakodnevno odvijale brojne otmice, naš vozač je pogrešno skrenuo i tu sam osjetio njegovu paniku, strah u očima. Posvuda oko nas bio je mrak, pusto, nigdje ničega. Srećom, pa smo naišli na punkt Sirijske vojske, koji su nas uputili na neki puteljak. Poslije pet ili deset minuta uspjeli smo se nekako pribrati.