Završen najveći UNIN Connect Week do sada - Pet aktivnih dana na Sjeveru studentima su pružili jedinstvenu priliku povezivanja s potencijalnim poslodavcima

U tjednu od 13. do 17. svibnja 2024. godine tjedan karijera na Sveučilištu Sjever UNIN Connect Week po peti je put povezao gospodarsku i akademsku zajednicu te omogućio studentima da se predstave potencijalnim poslodavcima. Studenti su imali priliku upoznati predstavnike poslodavaca, saznati sve mogućnosti koje im nude još za vrijeme studija i ostvariti kontakt kako bi s diplomom u ruci što prije započeli uspješnu karijeru u struci.

Rekordan broj tvrtki, panel o zelenoj i digitalnoj tranziciji, karijeri u zdravstvu i koracima do uspjeha obilježili UNIN Connect Week u Sveučilišnom centru Varaždin

Prvog dana i samom otvorenju u Sveučilišnom centru Varaždin nazočio je veliki broj uzvanika, predvođeni ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom te županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom i gradonačelnikom Varaždina dr. sc. Nevenom Bosiljem. Veliku pažnju privukao je panel „Zelena i digitalna tranzicija u funkciji jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva“ u kojem su, uz ministra Damir Habijan, sudjelovali: posebni savjetnik premijera RH Zvonimir Savić, državni tajnik Bernard Gršić, savjetnik Uprave Odašiljači i veze Dario Kaurić, direktor Dukati Komponente Dražen Crnković, Luka Balen iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ivan Soldo, član Uprave HPB-a, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG BICRO i ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz.

UNIN Connect Week osim povezivanja studenata s budućim poslodavcima i otvaranja mogućnosti koje se nude na tržištu rada, ima za cilj i inspirirati te otvoriti neke nove vidike, saznanja i teme. Najveća dvorana u Sveučilišnom centru Varaždin bila je premala za sve koji su željeli nazočiti panelu „Budućnost pripada odvažnima“ gdje su o svom karijernom putu govorili izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, doc. dr. sc. Jasmina Ranilović, direktorica projekata i primijenjenih istraživanja u sektoru Korporativnog razvoja Podravke, Fran Mubrin, kreativni direktor u agenciji 404 te direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša. „Uskoro ćete napustiti studentske klupe, ali nemojte napustiti Hrvatsku. To je zemlja koja je odlično mjesto za život, ima jako puno prilika za osobni rast, za razvoj, za poslovno poduzetništvo. Nemojte da vas dnevna politika remeti. Imamo nezagađenu zemlju, nezagađene površine, ovdje se može puno napraviti i ova zemlja čeka na vas“, naglasila je doc. dr. sc. Ranilović s kojom su se složili svi govornici.

„Sve ono što naučite u životu vam se duplo više vrati. Znanje vam nikada nitko ne može uzeti pa tako i diploma, pogotovo ova sa Sveučilišta Sjever, ne pokazuje da ste samo nešto završili već i da ste stekli veliko znanje“, jedna je od poruka panela „Karijera u zdravstvu“ koji je pobudio veliki interes studenata, osobito smjerova sestrinstvo i fizioterapija, a na kojem su o gorućim temama u području profesija u zdravstvu govorili predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri, osnivač Florence grupe Siniša Nikša Matas, ravnatelj Opće bolnice Varaždin doc. dr. sc. Damir Poljak i predsjednica Udruge oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća Sandra Karabatić.

Renomirani stručnjaci iz svijeta dizajna, iskustva bivših studenata, promocija knjige "Cico - tak imam te rad" i brojne tvrtke koje su svoje poslovanje predstavile studentima u Sveučilišnom centru Koprivnica potvrdili značaj UNIN Connect Weeka

Da je UNIN Connect Week most između studenata i industrije potvrdio je i nastavak programa u Sveučilišnom centru Koprivnica posljednja dva dana gdje je sve započelo sa sesijama Portfolio reviews. Najbolji stručnjaci iz područja dizajna, fotografije, videa i 3Da dali su svoje osvrte kreativnim i zanimljivim radovima studenata Sjevera. Kreativni direktor u Bruketa&Žinić&Grey agenciji Davor Bruketa istaknuo je kako sa Sjevera redovno stižu talentirani mladi ljudi, a neki od njih danas su dio i njegove agencije.

Osvrt na svoje radove studenti su imali priliku dobiti i od freelance dizajnerice Lane Grahek, predsjednika HDD-a dizajnera Svena Sorića, fotografa Borisa Kovačeva i Igora Kralja te dizajnera iz agencije 404 kreativnog direktora Matka Buntića i lead dizajnera Darija Devića koji su održali predavanje „AI alati u dizajn procesu“ te su iz perspektive svoje struke približili odgovore u kojem smjeru idemo kada je riječ o različitim AI alatima.

Već je postala tradicija da se na tjednu karijera Sveučilišta Sjever mogu čuti iskustva i bivših studenata. „Sveučilište Sjever ostalo mi je u predivnom sjećanju. Bilo mi je zaista lijepo studirati i u Koprivnici i u Varaždinu, a jedan od glavnih razloga tih lijepih uspomena je činjenica da na Sjeveru zaista niste samo broj“, naglasila je Martina Konjević Možanić, bivša studentica novinarstva koja je danas zadužena za osobne odnose s javnostima i protokol u Uredu župana Varaždinske županije. Uz Martinu, na panelu „Karijera nakon Sjevera“ svojih su se studentskih dana, ali i puta do poslova u struci prisjetili i alumni Medijskog dizajna Ivan Glasnović te Poslovanja i menadžmenta Patricia Markač. „Prve korake za daljnju karijeru radite ovdje, ne nakon studija. Sve kreće na faksu. Ovdje stječete temelje i koliko ćete vi uložiti truda toliko ćete biti konkurentniji na tržištu rada. Sjever vam pruža odlične temelje, vrhunska znanja koja vam prenose ljudi s iskustvom i kao studenti na ovom sveučilištu imate izvrsnu početnu poziciju za startanje uspješne karijere“, poručili su studentima.

Na UNIN Connect Weeku, bogatom zanimljivim panelima i predavanjima, veliku pozornost studenata i publike privukla je promocija knjige „Cico – tak imam te rad“.

„Bilo mi je važno da Cicu predstavimo onakvog kakav je zapravo bio – vjerovao je da svakom čovjeku treba pokloniti svoje vrijeme i osmijeh i da baš svaki čovjek zaslužuje priliku“, istaknuo je njegov sin i bivši reprezentativac Niko Kranjčar.  U prepunoj dvorani, u kojoj se tražila stolica više, knjigu su, uz Niku, predstavili autori knjige Tomislav Dasović i Mladen Miletić te urednik knjige, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Žarko Ivković. S uzvanicima su razgovarali doc. dr. sc. Ivona Čulo, v.d. pročelnice Komunikologije, medija i novinarstva, te doc. dr. sc. Krešimir Lacković, nastavnik s Odjela komunikologije, medija i novinarstva, a publici se kratko obratio i Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, suorganizatoru promocije ove značajne knjige čiji je izdavač Večernji list.

Zanimljiva je činjenica da je Zlatko Kranjčar bio u vojsci u Koprivnici, upravo u prostorijama gdje je danas Sveučilište Sjever, a Niko je s tatom često dolazio u Koprivnicu dok je bio trener NK Slaven Belupo. Promocija je završila nakon brojnih pitanja studenata i gostiju, a koliko je knjiga zainteresirala publiku govori i činjenica da su svi primjerci rasprodani u manje od 5 minuta.

Svečanoj promociji knjige nazočili su i brojni uzvanici, na čelu s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu Biljanom Borzan i Toninom Piculom uz koje su bili i saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, saborski zastupnik Tomislav Golubić te zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić i ostali uvaženi gosti i prijatelji Sveučilišta Sjever.

Tjedan karijera završio je panelom „Razvoj RH u svjetlu europskog zelenog plana“ koji je naglasio važnost svijesti o klimatskim promjenama, a o čemu su više govorile Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca, Nataša Mlakar, direktorica ESG Competence Centra u PBZ-u te Irena Ivanković, voditeljica tima za održivi razvoj – sektor Poslovna održivost i zelena transformacija Podravke te predavanjem "Od Ivanić Grada do Dubaija" i "Vrtić na biciklu - prometna edukacija od malih nogu".

Zanimljivim panel raspravama, predavanjima i programima najveći i najznačajniji događaj u regiji ovog tipa privukao je do sada rekordan broj tvrtki i poslodavaca, njih čak 200 što je još jedna potvrda prepoznatljivosti i značaja UNIN Connect Weeka održanog pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, Varaždinske županije i Hrvatske poštanske banke.