Na Sveučilištu Sjever vrsni znanstvenici iz 12 zemalja raspravljaju o problematici i mogućim rješenjima na temu hrane i klimatskih promjena

Međunarodna konferencija “Hrana i klimatske promjene” koja je ove godine okupila 150 sudionika, znanstvenika i stručnjaka iz 12 zemalja, a u organizaciji je Sveučilišta Sjever, Odjela za prehrambenu tehnologiju, Instituta Ruđer Bošković, Hrvatskog toksikološkog društva i Međunarodne udruge dijetetske prehrane i sigurnosti hrane započela je 16. listopada 2023. godine u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Konferencija se održava u sklopu Svjetskog dana hrane, jednog od najvažnijih dana za sve stručnjake u području prehrambene tehnologije, koji se u cijelom svijetu obilježava upravo 16. listopada.

“Ove godine moto Svjetskog dana hrane je Voda je život. Moramo biti svjesni važnosti vode, čuvati ju, biti odgovorni pri upotrebi vode i osvijestiti činjenicu kako nas s klimatskim promjenama očekuju sve veći problemi s vodom. Srećom, Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najveće resurse vode. Zato ih je važno čuvati i održati vodu što je moguće čišćom. Na ovogodišnjoj konferenciji čut ćemo od znanstvenika iz cijelog svijeta kako se suprotstaviti problemima s klimatskim promjenama i proizvodnjom hrane”, istaknuo je na otvorenju pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever, ujedno i član organizacijskog odbora konferencije izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj.

Jedan od suorganizatora konferencije je i Međunarodna organizacija dijetetske prehrane i sigurnosti hrane čiji je predsjednik prof. dr. sc. Jianbo Xiao predstavio rad i važnost ove međunarodne udruge. Ovu neprofitnu međunarodnu organizaciju registriranu u Španjolskoj vode kineski znanstvenici uz dobrovoljno sudjelovanje znanstvenih istraživanja, poduzeća i vladinog osoblja u području prehrane i sigurnosti hrane u cijelom svijetu. “Organizacija se zalaže za širenje i napredak znanja o nutricionizmu i sigurnosti hrane, jačanju razmjene i suradnje znanstvenika diljem svijeta te promicanju razvoja industrije toga znanstvenog područja”, naglasio je predsjednik prof. dr. sc. Jianbo Xiao.

Konferenciju je otvorio saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić koji je ujedno zahvalio Sveučilištu Sjever na svemu što radi za grad i time doprinosi rastu obrazovanja u Koprivnici i cijeloj Koprivničko – križevačkoj županiji. “Koprivnica je grad hrane i time se veoma ponosimo ali također smo grad sveučilišta, stoga hvala Vam na tome i na svemu što radite za znanost i za ovu zajednicu. Vjerujem kako će i ova konferencija izlučiti niz korisnih zaključaka za sve nas”, zaključio je gradonačelnik Jakšić.

2. Međunarodna konferencija „Hrana i klimatske promjene“ traje dva dana tijekom kojih će znanstvenici iz cijelog svijeta održati izlaganja na teme iz područja hrane i klimatskih promjena, kao što su klimatske promjene, društvo i kreiranje politika, prilagodba različitih organizama na promjene okoliša, klimatske promjene i rizici za zdravlje, održiva proizvodnja hrane i menadžment, izazovi povezani s klimatskim promjenama na proizvodnju hrane te rješenja za ublažavanje klimatskih promjena i očuvanje sigurnosti hrane.

Na konferenciji će biti dodijeljene nagrade od strane Međunarodne organizacije dijetetske prehrane i sigurnosti hrane koja će tri nagrade dodijeliti mladim znanstvenicima za najbolja izlaganja dok će časopis Plants nagraditi dva najbolja rada na temu bilja.

Sveučilište Sjever iznimno se ponosi aktivnim znanstvenim radom svojih profesora koji ovakvim konferencijama doprinose razvoju znanosti te ujedno promiču važan glas znanstvenika do šire javnosti.