Susret Rektorskog zbora RH i Zbora rektora visokoobrazovnih ustanova iz Krakova

Na Sveučilištu u Zadru od 3. do 5. rujna 2023. je održan treći susret rektora hrvatskih sveučilišta i rektora visokoobrazovnih ustanova iz Krakova. Susret na kojem je sudjelovalo više od 40 sudionika iz Hrvatske i Poljske organizirao je Rektorski zbor RH uz potporu Sveučilišta u Zadru. U ime Sveučilišta Sjever, na susretu su sudjelovali rektor prof. dr. sc. Marin Milković te prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Anica Hunjet.

Tijekom susreta, hrvatski i poljski predstavnici održali su izlaganja s ciljem razmjene dobrih praksi te rasprave o temama od zajedničkoga interesa s posebnim naglaskom na internacionalizaciju studijskih programa, europske alijanse, digitalizaciju i digitalnu transformaciju te suvremeno obrazovanje inženjera. Također, čelnici dvaju rektorskih zborova potpisali su Sporazum o razumijevanju kojim će se omogućiti daljnji razvoj suradnje između hrvatskih sveučilišta i visokoobrazovnih ustanova iz Krakova.

Uz organizatore, predsjednika Rektorskoga zbora prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, konzula Republike Hrvatske u Krakovu gospodina Pawela Wlodarczyka, potpredsjednika Zbora rektora visokoobrazovnih ustanova u Krakovu prof. dr. sc. Jerzyja Lisa i rektorice Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijane Vican, susretu hrvatskih i poljskih rektora prisustvovali su veleposlanik RH u Republici Poljskoj Nj. E. Tomislav Vidošević, zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Veleposlanstva Republike Poljske u RH.

„Ovakvi sastanci pomažu oblikovanju budućega smjera razvoja našega visokog obrazovanja te širenju znanja i jačanju međusobne suradnje u području istraživanja i inovacija“, rekao je predsjednik Rektorskoga zbora prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom posljednjih godina hrvatski i krakovski rektori susreli su se dva puta. Prvi je sastanak održan u Krakovu 2015. na inicijativu hrvatskoga konzula Pawela Wlodarczykoga, a drugi tri godine kasnije na Sveučilištu J.  J. Strossmayera u Osijeku.

Galerija