Iznimno veliki odaziv stručne javnosti za simpozij na Odjelu za fizioterapiju

Prvi simpozij pod nazivom "Gdje prestaje konzervativno, a započinje operacijsko liječnje u koštano-zglobnoj kirurgiji" održan je u subotu 21. siječnja 2023. godine u prostoru Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever, a obuhvaćao je tematska područja ozljeda i oštećenja sustava za kretanje. Simpozij su organizirali Odjel za fizioterapiju Sveučilišta Sjever i Specijalna bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion.

Dobrodošlicu nazočnima uputio je  prorektor za financije i opće poslove prof. dr. sc. Goran Kozina koji je naglasio da je ovo prvi ovakav simpozij na Sveučilištu Sjever koji je organizirao Odjel fizioterapije te ga veseli veliko zanimanje i odaziv stručne javnosti.
Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je, pak, kako Sveučilište Sjever i zdravstvene ustanove kojima je Varaždinska županija osnivač imaju odličnu suradnju.  Dodala je kako je Varaždinska županija prošlu godinu proglasila godinom obrazovanja, a ovu godinu - godinom zdravstva.

Mnogobrojnom skupu obratila se i predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić mag. physioth. te, među ostalim, čestitala Sveučilištu Sjever na prvom simpoziju u Varaždinu i razvoju studija fizioterapije.
Tema "Od reparacije zglobne hrskavice do endoproteze" koju je izlagao je prof. dr. sc. Miroslav Hašpl, potaknula je kod mnogobrojnog auditorija vrlo zanimljiva pitanja i diskusiju, kao i tema koju je prezentirao dr.sc. Denis Tršek  pod nazivom "Ozljede prednjeg križnog ligamenta i meniska koljena“.

U prvom djelu simpozija Tomislav Lauš, bacc.physioth. potaknuo je fizioterapeute i studente fizioterapije na diskusiju na temu „Rehabilitacija koljena“, koja se nastavila i u stanki između predavanja. S aktualnom temom i problematikom "Liječenje oštećenja tetivno-koštanih spojeva" upoznao nas je dr.sc. Hrvoje Klobučar. Borna Strahonja, dr.med., izlagao je temu vezanu za "Prijelome zamora i sindroma prenaprezanja“, a Aida Filipčić, dr. med., temu „Rehabilitacija mišićno-tetivnih ozljeda“ nakon koje je krenula zanimljiva i stručna diskusija s auditorijem i ostalim liječnicima Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion koji su sudjelovali na simpoziju kao predavači.

Auditorij je bio sastavljen od liječnika, fizioterapeuta, medicinskih sestra i tehničara, studenta fizioterapije, ali i drugih pojedinaca koji su bili zainteresirani za navedena predavanja. Simpozij  „Gdje prestaje konzervativno, a započinje operacijsko liječenje u koštano-zglobnoj kirurgiji“ bodovan je od strane Hrvatske komore fizioterapeuta, Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske liječničke komore, a svi sudionici su bili oslobođeni kotizacije, te su im po završetku simpozija uručene potvrdnice za aktivno ili pasivno sudjelovanje.

Prilozi