Znanstveno usavršavanje doktoranada Euroazijskog nacionalnog sveučilišta L.N. Gumiljov iz Kazahstana na Odjelu za graditeljstvo Sveučilišta Sjever

U okviru Ugovora o suradnji Sveučilišta Sjever i Euroazijskog nacionalnog sveučilišta L.N. Gumiljov (ENU), Nur-Sultan, Kazahstan od 11. travnja do 8. svibnja 2022. na Odjelu za graditeljstvo provedeno je znanstveno usavršavanje  dvojice doktoranada iz Kazahstana - Shyngysa Zharassova i  Timura Zhussupova.  Usavršavanje je vodio znanstveni konzultatnt doktoranada, doc. dr. sc. Aleksej Ansikin. Doktorandi su na drugoj godini doktorskog studija Euroazijskog nacionalnog sveučilišta L.N. Gumiljov (Nur-Sultan, Kazahstan), smjer "8D07329 - Konstrukcije". Od 9. svibnja 2022. do  10. srpnja 2022. godine, znanstveno usavršavanje doktoranda nastavljeno je online.

Svrha znanstvenog usavršavanja doktoranada bila je analiza i istraživanje znanstvenih radova, prikupljanje potrebne literature za istraživanje i disertaciju te razmjena iskustava u obrazovnom procesu.

Tijekom stručne prakse znanstveni konzultant doktoranda, doc. dr. sc. Aleksej Aniskin, proveo je doktorande po Sveučilištu Sjever, upoznao ih je s poviješću, strukturom i područjima rada Sveučilišta Sjevera, a također i Odjela za graditeljstvo. Organiziran je sastanak s prorektoricom za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Anicom Hunjet te su doktorandi upoznati s perspektivnim planovima suradnje s ENU-om. L.N. Gumilyov u okviru programa Erasmus +.

Posebno vrijedi istaknuti opremu građevinskog laboratorija Sveučilišta Sjever, u kojem se nalazi sva potrebna oprema za ispitivanje u skladu s Eurocodom, GOST i ASTM standardima. Doktoradni su upoznati s kompletnom opremom laboratorija, te su provodili probne pokuse.

Doktorandi su se imali priliku konzultirati s nastavnicima Odjela za graditeljstvo o temama svojih doktorskih radova. Shyngys Zharasov izveo je jednu od praktičnih faza svog istraživanja zajedno s predavačem, dr. sc. Zdravkom Cimbolom. Testiran je pH senzor uronjen u tijelo betona koji je prikupljao podatke o dinamici pH razine tijekom njege betona. Svi dobiveni podaci koristit će se u doktorskom radu. Zhusupov Timur je završio jedan od teorijskih dijelova svog istraživanja tijekom ovog usavršavanja. Proučene su građevinske norme Hrvatske i Europe u cjelini u smislu ocjene tehničkog stanja zgrada. Za istraživanje disertacije planiraju se provesti komparativna analiza razmatranih normi.

Inozemno znanstveno usavršavanje je prošlo vrlo plodonosno, a stečena iskustva doktorandi će koristiti u daljnjem radu u pisanju svojih disertacija.

Galerija