Dolazna i odlazna Erasmus+ KA107 mobilnost – TIIAME, Tashkent, Uzbekistan, 2022.

Tijekom srpnja 2022. godine, provedena je jedna dolazna i jedna odlazna mobilnost u okviru projekta Erasmus+ KA107 projekt br. 2020-1-HR01-KA107-077529 National Research University „Tashkent Institute of Irrigation and Agricultural Mechanization Engineers“ (TIIAME) u Tashkentu u Uzbekistanu. U dolaznoj mobilnosti, održanoj tijekom prvog tjedna srpnja 2022. godine, Ilhom Abdurahmanov, Erasmus+ koordinator i asistent na TIIAME-u, posjetio je Sveučilište Sjever i Odjel za graditeljstvo. Proveden je niz sastanaka s pročelnikom Odjela prof. dr. sc. Božom Soldom i pročelnika Odsjeka za graditeljstvo doc. dr. sc. Željkom Kosom te povjerenikom za međunarodnu suradnju Odjela za graditeljstvo doc. dr. sc. Aleksejem Aniskinom. Održan je i sastanak s prorektoricom za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Anicom Hunjet te djelatnicama Odjela za znanost, umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever.

U odlaznoj mobilnosti sudjelovali su djelatnici Odjela za Graditeljstvo, pročelnik Odsjeka doc. dr. sc. Željko Kos i izv. prof. dr. sc. Bojan Đurin, koji je i potaknuo ovu suradnju. Tijekom boravka na TIIAME-u, održan je sastanak s prorektorom za znanost i inovacije, prof. dr. sc. Takhirjonom Sultanovom, brojnim pročelnicima njihovih odjela te zainteresiranim znanstveno-nastavnim osobljem. Organiziran je obilazak hidrotehničkih laboratorija u sklopu kampusa u TIIAME-u.

Ovom suradnjom potaknut je obostrani interes za nastavak suradnje putem Erasmus+ projekta te zajedničkim prijavama na međunarodne znanstvene projekte, uz izradu znanstvenih radova. Potrebno je naglasiti da je ovo prvo međunarodno iskustvo Sveučilišta Sjever sa znanstvenom institucijom iz Uzbekistana.