Obilježavanje Svjetskog dana debljine na Odjelu prehrambene tehnologija

Na Odjelu prehrambene tehnologije iz kolegija Gastronomija i dijetetika, nositeljice Izv.prof.dr.sc. Natalije Uršulin-Trstenjak, obilježen je Svjetski dan debljine (04.03.2022.) pod čijim vodstvom su provedene aktivnosti. Održano je predavanje nositeljice kolegija i studentice Marte Dubovečak i provedeno je mjerenje studenata sa impedancijskom vagom od strane nositeljice kolegija i studentice Petre Mujkić kojom je određivana masa, BMI, udjel masnog tkiva, mišićne mase, koštane mase i vode kao i određivanje BMR (bazalnog metabolizma) i metaboličke dobi organizma kod studenta treće godine Odjela prehrambene tehnologije.

Time se željelo naglasiti i skrenuti pozornost na debljinu koja predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Kako je istaknula Izv.prof.dr.sc. Uršulin-Trstenjak, naime debljina je jedan od faktora riza nastanka za pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti–kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, mentalnih poremećaja, tumorskih stanja i kroničnih opstruktivnih (poremećaj oduzimanja daha) bolesti pluća. Isto tako nadodaje da problem debljine nije prisutan samo u odrasloj, već i u dječjoj populaciji (svaki treći osmogodišnjak). Stoga, potreban je interdisciplinaran pristup u rješavanju i prevenciji navedenog.