Objavljeni prvi pozivi na podnošenje prijedloga u okviru programa Digitalna Europa

Pozivi su otvoreni poduzećima, organizacijama i javnim upravama država članica EU-a i zemalja pridruženih programu Digitalna Europa

Europski parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa, prvi financijski instrument Europske unije posebno usmjeren na uvođenje tehnologije u poduzeća i kod građana, a Europska komisija je u studenom objavila prve pozive na podnošenje prijedloga u okviru programa Digitalna Europa.

Ta će bespovratna sredstva biti usmjerena na ulaganje više od 415 milijuna eura do kraja 2022. u infrastrukturu oblaka, podatkovne prostore, umjetnu inteligenciju, kvantnu komunikacijsku infrastrukturu, unapređenje digitalnih vještina ljudi i na projekte kojima se promiče sigurniji internet, suzbija seksualno zlostavljanje djece i dezinformiranje.
Nadalje, za kibersigurnost će se izdvojiti 43 milijuna eura bespovratnih sredstava za pružanje potpore kibersigurnosti u zdravstvenom sektoru, kao i uvođenje mreže nacionalnih koordinacijskih centara kako bi se državama članicama pomoglo u provedbi relevantnog zakonodavstva EU-a o kibersigurnosti.

Prvi poziv na podnošenje prijedloga otvoren je i za uspostavu i uvođenje mreže europskih digitalno inovacijskih centara (EDIH). Tim će se centrima podupirati privatna poduzeća, uključujući MSP-ove i novoosnovana poduzeća te javni sektor u digitalnoj transformaciji.

Cilj Programa Digitalna Europa je ulagati u digitalnu infrastrukturu kako bi strateške tehnologije mogle pridonijeti jačanju konkurentnosti Europe, prelasku na zeleno gospodarstvo i osiguravanju tehnološke suverenosti.

Uložit će se više od 7,5 milijardi eura u pet područja: superračunalstvo (2,2 milijarde eura), umjetna inteligencija (2,06 milijardi eura), kibersigurnost (1, 6 milijardi eura), napredne digitalne vještine (577 milijuna eura) i osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu (1, 07 milijardu eura).

Ostali natječaji krenut će početkom iduće godine.

Inače, prva tri radna programa usmjerena su na umjetnu inteligenciju s budžetom od 1,38 milijardi eura, cyber sigurnost s 269 milijuna eura i digitalne inovacijske centre s 329 milijuna eura.