Sudjelovanje predstavnika Odjela za geodeziju i geomatiku na 14. Simpoziju Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije

Doc. dr. sc. Sanja Šamanović i prof. dr. sc. Vlado Cetl, nastavnici na Odjelu za geodeziju i geomatiku Sveučilišta Sjever, sudjelovali su na 14. Simpoziju ovlaštenih inženjera geodezije pod nazivom „Žene u geodeziji“, koji je održan od 4. do 7. studenog 2021. godine u Opatiji.

Tom prigodom prezentiran je rad naziva "Trebaju li službeni geoprostorni podatci biti otvoreni i besplatni?" u koautorstvu Vlado Cetl , Danko Markovinović i Sanja Šamanović. 14. Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije održao se s glavnom temom "Žene u geodeziji". Namjera je bila istaknuti kako je sve više žena u toj struci te pužiti uvid u nove metode djelovanja i u daljnji razvoj suvremenih tehnologija koje mogu unaprijediti geodeziju i geoinformatiku, ali i druga rubna područja izvan struke.

Skup je okupio više od 1300 sudionika od kojih oko 300 uživo u Opatiji i oko 1000 na daljinu (online).

Prof. dr. sc. Vlado Cetl je osim izlaganja rada moderirao okrugli stol na temu: "Porez na nekretnine". Na okruglom stolu je zaključeno da je porez na nekretnine u Hrvatskoj potreban te iako se još ne planira uvesti, nužno je učiniti prvi korak u tom smjeru. Porez neće donijeti puno novaca u lokalne proračune, ali će pozitivno utjecati na investicije - ocjena je sudionika okruglog stola.

Više o Simpoziju dostupno je na službenim internetskim stranicama Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije (http://www.hkoig.hr/).

Galerija