Znanstvena konferencija 'Hrana i klimatske promjene' okupila 120 sudionika iz 15 zemalja

Odjel za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever te PERSPIRE projekt Instituta Ruđer Bošković, uz podršku International Association of Dietary Nutrition and Safety (IADNS), organizirali su međunarodnu znanstvenu konferenciju  Hrana i klimatske promjene koja je održana 15. i 16. listopada 2021. u prostorijama Sveučilišta Sjever u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Na konferenciji je bilo prijavljeno 120 sudionika iz 15 zemalja koji su svoje znanstvene radove predstavili kroz čak 29 usmenih te 41 postersko izlaganje.

U pet različitih sekcija raspravljalo se o:

  • klimatskim promjenama, politikama koje se provode za njihovo ublažavanje te o njihovom utjecaju na društvo
  • mehanizmima i adaptaciji živih organizama na klimatske promjene
  • održivoj proizvodnji hrane te upravljanju hranom
  • utjecajima klimatskih promjene na proizvodnju hrane
  • rješenjima za ublažavanje klimatskih promjena i očuvanje sigurnosti hrane

U predavanjima i raspravama sudjelovali su znanstvenici iz različitih područja znanosti, biotehničkih, tehničkih, prirodnih i humanističkih, jer je problem klime i njezinog utjecaja na hranu kompleksan te zahtjeva interdisciplinarne znanstvene pristupe.

U organizaciji konferencije sudjelovali su doc.dr.sc. Dunja Šamec i izv. prof.dr.sc. Bojan Šarkanj s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever koji su održali i usmena izlaganja te  predstavili rezultate projekata Hrvatske zaklade za znanost koji se provode u sklopu Sveučilišta Sjever. Prof. dr.sc. Božo Smoljan s Odjela za zaštitu okoliša Sveučilišta Sjever također je održao usmeno izlaganje, a dr.sc. Marija Kovač s Odjela za prehrambenu tehnologiju održala postersko izlaganje.  Na konferencije je sudjelovao i velik broj ostalog nastavnog osoblja Sveučilišta Sjever te su studenti pratili konferenciju online.