Odjel za fizioterapiju bogatiji za još jedan sofisticirani dijagnostički uređaj

Odjel za fizioterapiju Sveučilišta Sjever postojeći je Diers 4D Formetric dijagnostički uređaj nadogradio s još jednim sofisticiranim dijagnostičkim uređajem - trakom Diers 4D motion.  Diers 4D Formetric značajan je uređaj koji analizira posturu tijela na principu raster stereografije i triangulacije putem optičkog sustava te omogućuje uvid u cjelokupnu posturu tijela iz različitih perspektiva. Izvorni cilj kliničkih istraživanja bio je razvoj sustava analize kralježnice bez štetnog zračenja kako bi se smanjilo prekomjerno izlaganje pacijenata x-zrakama. S nadograđenom trakom moguće je sinkronizirano dinamičko mjerenje cijelog mišićno-koštanog sustava pri čemu je moguće vizualno prikazati složeni uzorak pokreta kralježnice i zdjelice tijekom hodanja i pri tom snimiti rezultate.

"Navedeni kompletirani uređaj koristit će se u svrhu znanstveno istraživačkog rada, edukacije i provedbe javnozdravstvenih programa. Posebno smo ponosni što će osim nastavnika i studenti imati priliku za aktivno sudjelovanje u znanstveno istraživačkim projektima kako bi im se već i na preddiplomskom studiju približio znanstveni rad", ističe pročelnik Odjela za fizioterapiju prof.dr.sc. Goran Kozina.

Novi dijagnostički uređaj na Odjelu za fizioterapiju ima brojne mogućnosti kliničke primjene kod nedostataka u držanju (skolioza, kifoza, nagib zdjelice, blokade segmenata, razlika u dužini ekstremitete), kod asimetrije u kretanju, kod problema sa stopalima i poremećaja hoda, kod izrade individualnih ortopedskih i proprioceptivnih uložaka, fizioterapija i rehabilitacije te kod sportske medicine.

Kako izgleda snimanje ovim uređajem pogledajte na sljedećem linku: Novi dijagnostički uređaj na Odjelu za fizioterapiju Sveučilišta Sjever - YouTube