Svjetski poznati redatelj iz Netflix Animation studija i tvorac brojnih poznatih Disneyjevih filmova gostovali na Sveučilište Sjever!

U organizaciji Odjela za multimediju na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin gostovali su u srijedu, 2. lipnja 2021., jedni od najboljih svjetskih stručnjaka u području vizualnih umjetnosti - umjetnik i redatelj Josh Staub,  (SAD) i prof.dr.sc. Dragan Milinković Fimon (Srbija/Francuska). Odjel za multimediju Sveučilišta Sjever ostvaruje zavidnu suradnju s najboljim svjetskim stručnjacima i tvrtkama iz područja multimedije čemu su i ova gostovanja dokaz ali i priznanje značaju studija multimedije na Sveučilištu Sjeveru koji obrazuje stručnjake za posao u kreativnim industrijama.

Josh Staub je trenutno redatelj u Netflix Animation Studio (Američki studio za animaciju i podružnica Netflixa). Prije rada u ovom studiju radio je u Walt Disney Animation Studios u kojem je radio na više od 20 filmskih projekata, uključujući Oskarom nagrađenim filmovima- Frozen, Paperman i Feast. Josh Staub je stručnjak koji ima više od 27 godina profesionalnog iskustva u razvoju, dizajniranju, režiji i / ili nadzoru mnogih najuspješnijih animiranih filmova i igara svih vremena. Također, Josh Staub je 2018. primljen na Akademiju za umjetnost i znanost (Oscar) zbog iznimnih postignuća na polju kazališnih filmova. Uz posao u Netflix Animationu, Josh Staub radi kao izvanredni profesor, mentor i gost predavač na fakultetu,  USC School of Cinematic Arts. U svojoj iznimnoj karijeri ističe prvi film „The Mantis Parable“,  animirani kratki film iz 2005. godine koji je u potpunosti stvorio on samostalno , što mu omogućava po prvi puta da kombinira svoje umjetničke, pripovjedačke i glazbene talente u jedan projekt. Mantis Parable prikazana je na preko 100 festivala širom svijeta (Tribeca, Annecy) i osvojila je 18 glavnih nagrada, uključujući dvije kvalifikacije za nagradu Oscar. Film je prikazan i u glavnim nacionalnim muzejima umjetnosti - Smithsonian Institutu, Nacionalnoj galeriji umjetnosti i Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Dragan Milinković Fimon ugledni je sveučilišni profesor, producent, dramski pisac i redatelj s nevjerojatno bogatom karijerom. Više od trideset godina aktivan je član FICC-a, CIFEJ-a, CILECT-a i nekoliko drugih međunarodnih filmskih udruga i organizacija. Bio je redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Cetigneu, AFA, Umjetničkoj akademiji u Beogradu, Europskoj filmskoj akademiji ESRA u Parizu, USAC u Torinu. Također je bio gostujući profesor na Sveučilištu London i na nekoliko svjetski važnih sveučilišta (Kairo, Colombo, Barcelona, ​​Istanbul, Moskva, Nairobi, Pariz, Prag, Sarajevo, Seul, Torino, Zürich). Uz to, međunarodno je aktivan kao izvršni direktor Međunarodnog festivala alternativnog kazališta. Nadalje, izvršni je direktor Srpskog filmskog centra i predsjednik Srpske asocijacije filmskih društava. Profesor Fimon autor je i glavni instruktor projekta "Filma u školama" prihvaćenog u više od šezdesetak država i već djelomično realiziranog u Argentini, Cipru, Iranu, Indiji, Crnoj Gori, Južnoj Africi. Također je bio suosnivač i direktor SEE A PARIS-a, međunarodnog filmskog festivala zemalja jugoistočne Europe, a za razdoblje 2017.-2020. izabran je za potpredsjednika CIFEJ-a - Međunarodnog centra filmova za djecu i mlade.

Osim gostovanja na Sveučilištu Sjever, ovi su svjetski priznati stručnjaci doputovali u Varaždin kako bi bili u stručnom žiriju dvanaestog po redu VAFI & RAFI - Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih koji organiziraju varaždinska udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA i riječka javna stanova u kulturi Art-kino. Time se nastavlja višegodišnja suradnja Sveučilišta Sjever i udruge VANIMA. Naime, zadnjih sedam godina studenti preddiplomskog studija Multimedije, oblikovanja  primjene u sklopu kolegija Grafički dizajn stvaraju kao nastavne zadatke vizual i službeni plakat VAFI & RAFI festivala.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera predavanja neće biti otvorena za javnost ali će se moći pratiti u prijenosu uživo na službenoj Youtube stranici Sveučilišta Sjever .

Galerija