Službeno pokretanje platforme "Konferencija o budućnosti Europe"

Na Dan Europe, 9. svibnja.2021. godine, na razini Europske unije službeno će biti pokrenuta platforma „Konferencija o budućnosti Europe“.

Osnovna svrha Konferencije o budućnosti Europe jest da omogući svim građanima Europske unije da doprinesu oblikovanju zajedničke budućnosti Europske unije i to prvotno kroz otvorenu, uključivu i transparentu raspravu i razmjenu ideja. Konferencija o budućnosti Europske unije prva je takva konferencija u Europskoj uniji te čini paneuropski demokratski projekt kojem je jedan od osnovnih ciljeva jačanje demokratskih procesa na kojima se temelji sama Europska unija.

Zahvaljujući višejezičnoj digitalnoj platformi, građanima Europske unije omogućeno je da izravno iznose svoja stajališta, mišljenja i prijedloge o bilo kojoj temi koju smatraju važnom za budućnost Europske unije. Time je, po prvi puta, građanima na razini cjelokupne Europske unije omogućeno da iznesu svoje ideje, komentiraju ideje drugih ljudi, stvaraju vlastite događaje ili sudjeluju u njima.

Osim što platforma predstavlja centralno mjesto na kojem će se građani moći okupljati i razmjenjivati svoje ideje i mišljenje, ona će poslužiti i kao mjesto koje će sadržavati sve informacije o decentraliziranim događanjima, panel rasprave i plenarna zasjedanja Konferencije.

U platformu je ujedno ugrađen poseban mehanizam povratnih informacija, zahvaljujući kojem će se objediniti i analizirati pitanja koja građani Europske unije smatraju ključnima, a sve kako bi se stajališta i mišljenje građana uzelo u obzir rijekom panel rasprava plenarnih zasjedanja.

Pristup samoj Konferenciji moguć je preko poveznice: https://futureu.europa.eu/?locale=hr

Očekuje se da će se do proljeća 2022. u okviru konferencije donijeti zaključci i pružiti smjernice o budućnosti Europe.

Tko može sudjelovati ?
Europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu će mladi imati središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilno društvo i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama.
Teme:
- Klimatske promjene i okoliš,
- Zdravlje,
- Snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta,
- EU u svijetu,
- Vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost,
- Digitalna transformacija,
- Europska demokracija,
- Migracije,
- Obrazovanje, kultura, mladi i sport,
- Druge ideje.