Na Sveučilištu Sjever održan Festival znanosti s temom „Kultura znanosti“

Na Sveučilištu Sjever se od 10. do 15. svibnja 2021. godine održao Festival znanosti s temom „Kultura znanosti“. Cilj Festivala znanosti na nacionalnoj razini i ove je godine bio demistifikacija znanosti, uspostava odgovarajućeg i prijeko potrebnog dijaloga između znanosti i javnosti te osvještavanje koliko je znanost važna i sveprisutna, koliko upravo znanstvena dostignuća naš život čine boljim, udobnijim i sigurnijim te kako znanost čuva i spašava naše živote.

Službeno otvorenje Festivala znanosti održano je u ponedjeljak, 10. svibnja 2021. godine na službenom Youtube kanalu Sveučilišta Sjever.

Jedan dio radionica održavao se online putem službenog Youtube kanala Sveučilišta Sjever, a dio radionica je (uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i prethodnu najavu dolaska) održan u prostorima Sveučilišta Sjever u Varaždinu i Koprivnici.

Više od 60-ak zanimljivih radionica u šest dana održavanja za različite ciljane skupine Festivala znanosti na Sveučilištu Sjever

Kako biti mali „Einstajnčić“- zašto su pčele i med toliko važni za održavanje biljnih kultura, koja je važnost prometne kulture i sigurnosti djece u prometu, što je kultura življenja bez automobila, kemijska kultura i ponašanje u laboratoriju, kultura sigurnosti hrane- činjenice o sigurnosti hrane, što sve obuhvaćaju kreativne i kulturne industrije, kultura odijevanja kao način komunikacije - samo se neka od mnogobrojnih pitanja na koja se odgovorilo upravo na Festivalu znanosti na Sveučilištu Sjever.

Sveučilište Sjever je u sklopu Festivala znanosti pripremilo više od 60-ak radionica za različite uzraste i ciljne skupine: za djecu i učenike s ciljem približavanja znanosti, za nastavnike s ciljem inspiriranja na što kreativniji rad, za studente prirodnih znanosti da vide koliko je važno govoriti o znanosti na jasan i razumljiv način, za sve studente i ostale da budu što obrazovaniji građani te s ciljem podizanja svijesti o znanosti i znanstvenim dostignućima u javnosti te važnosti ulaganja u znanost, za znanstvenike s ciljem poticanja na dijalog između znanstvenika i javnosti radi boljeg međusobnog razumijevanja i povjerenja te poticanje znanstvenika da govore o svom radu ali i za medije s ciljem poticanja veće zastupljenosti znanstvenih sadržaja u medijima. U prošlih godinu dana znanstvenici i znanstvene teme su bili prisutniji u medijima nego svih dosadašnjih godina Festivala znanosti. Javnost je u cijelom svijetu postala svjesnija no ikad područja rada znanstvenika, istraživanja u laboratorijima daleko od očiju javnosti i činjenice da samo znanost može dati relevantne prognoze i dovesti do otkrića i rješenja. Znanstvenici nikada u povijesti nisu bili pred većim izazovom i očekivanjima javnosti kao tijekom pandemije COVID-19. Njihovi odgovori i rad nikada nisu bili izloženiji sudu javnosti koja je upravo od njih očekivala odgovarajuće rješenje.

Festival znanosti na Sveučilištu Sjever bio je odlična prilika za upoznavanje sa znanošću i njezinom važnosti u svakodnevnom životu, za svakog pojedinca.

Radionice i predavanja koja su se održala online putem dostupne su na službenom Youtube kanalu Sveučilišta Sjever.

Kako je bilo, pogledajte u galeriji.