Studenti sestrinstva volonteri u Centru za pružanje usluga u zajednici Varaždin

Studenti preddiplomskog i diplomskog studija sestrinstva Sveučilišta Sjever odazvali su se pozivu za volontiranje ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin, Jelene Šamarije, mag. soc. rad., univ. spec. act. soc.,  u njihovoj ustanovi.

Volontiranju se odazvalo dvadesetak studenata, a prvi dan volontiranja, 31. ožujka, protekao je na veliko zadovoljstvo i korisnika Centra i naših studenata.

Već prvog dana, zahvaljujući sunčanom vremenu korisnici i volonteri upoznavali su se i družili u dvorištu Centra. Zbog trenutnih epidemioloških mjera, volontiranje će se odvijati u smislu odlaska u šetnje gradom s korisnicima. Prestankom epidemioloških mjera u budućnosti nadamo se kako će se naši studenti volonteri uključiti u još više aktivnosti s korisnicima.

Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin je javna gradska ustanova socijalne skrbi kojoj je osnivač Grad Varaždin. Nalazi se u prizemlju zgrade na adresi Graberje 33, bivša zgrada Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. Kako navodi ravnateljica, Centar pruža socijalnu uslugu poludnevnog boravka odraslim osobama s tjelesnim oštećenjem, za dvanaest korisnika (za osobe od 21. godinu života). Usluga je besplatna. Trenutno imaju 6 korisnika u dobi od 21 do 27 godina života. Svoje usluge pružaju svakodnevno radnim danima od ponedjeljka do petka uz boravak od 4 do 6 sati dnevno u periodu od 10,00 do 16,00 sati. Korisnicima koji trebaju osiguran je i prijevoz specijaliziranim kombi vozilom (dolazak u Centar i odlazak kući), imaju osiguran jedan obrok od strane vanjskog pružatelja usluge. U sklopu boravka organizirano je slobodno vrijeme i aktivnosti socijalne i edukacijske rehabilitacije prema interesu i sposobnostima korisnika te njega i briga o zdravlju korisnika.

Aktivnosti su osmišljene s ciljem pomaganja osobama s invaliditetom kako bi one što bolje razvile društveni život i bile što samostalnije. Uz timsku podršku djelatnica, rehabilitatorice i njegovateljice, osobe s invaliditetom maksimalno se potiču na neovisno življenje kojim se nastoji izbjeći preuranjena institucionalizacija i utjecati na podizanje kvalitete života; ne samo osoba s invaliditetom kojima treba pomoć i njega već i članovima njihovih obitelji.

Upravo je suradnja s medijima, udrugama, ali i volonterima koji mogu bitno utjecati na uključivanje u društvo osoba s invaliditetom od iznimne važnosti. U Centru ima još nekoliko slobodnih mjesta i primaju se novi korisnici.

Galerija