Tjedan karijera na Sveučilištu Sjever potukao sve rekorde - interesa tvrtki i studenata - budućih poslodavaca i zaposlenika!

CONNECT WEEK UNIN – tjedan karijera Sveučilišta Sjever, koji se ove godine zbog epidemioloških razloga održao u online obliku, potukao je sve rekorde – u programu je sudjelovalo više od 40 međunarodno priznatih tvrtki, a cijeli program je putem različitih online platformi pratilo više od 10.000 studenata i zainteresirane javnosti!

Tjedan karijera odvijao se pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore od ponedjeljka, 22. ožujka, do petka, 26. ožujka 2021. godine, a studenti i svi zainteresirani imali su prilike od priznatih stručnjaka, profesionalaca i predstavnika poznatih tvrtki čuti koje su sve mogućnosti izvođenja stručne prakse, zaposlenja, stipendija, izrade stručnih, seminarskih radova te drugih oblika suradnje.

Tijekom tjedna karijera imali smo prilike čuti zaista respektabilne panele s brojnim stručnjacima iz svih područja koje obuhvaćaju svi naši studiji na Sveučilištu Sjever, a ono što se protezalo kao općeniti zaključak ne samo na panelima, nego i tijekom predstavljanja tvrtki, jest da poslodavci od budućih zaposlenika očekuju prije svega: visoku kvalitetu osobnosti; pripravnost na dinamičan rad, na kontinuirani osobni razvoj i stalne promjene: da budu znatiželjni i inicijativni u poslu; da svojim osobnim pristupom utječu na konkurentnu vrijednost proizvoda i usluga te da se identificiraju s tvrtkom. Mi ih na Sveučilištu Sjever pripremamo upravo za to.”, istaknuo je prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof.dr.sc. Damir Vusić, dodavši kako su dojmovi studenata, ali i predstavnika tvrtki više nego pozitivni.

Tjedan karijera započeo je panelom naziva “STEM inženjeri - razvojni potencijal Sjevera Hrvatske” na kojem su sudjelovali predstavnici najboljih tvrtki iz regije u području STEM-a: Matija Grabar, osnivač i predsjednik Uprave tvrtke CRATIS d.o.o., Darko Ranogajec, direktor i osnivač tvrtke OMCO, Igor Vlahović, predsjednik Uprave Press Glass; Dragutin Gložinić, predsjednik Županijske komore Varaždin (HGK) te prof.dr.sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever.

Svrha tjedna karijera jest povezivanje studenata i poslodavaca. Teme panela koje su odabrane za tjedan karijera veoma su aktualne, ali i široko postavljene, kao što je i širok raspon studijskih programa koji se na Sveučilištu Sjever izvode, njih ukupno 26. Zaključci održanih panela svakako će se iskoristiti za realizaciju nekih budućih aktivnosti i zajedničkih projekata s gospodarstvom, što je bio i krajnji cilj i svrha organizacije ovakvog događaja. Zahvaljujem svim tvrtkama koje su nas podržale“, zaključio je prorektor Vusić.

Panela pod nazivom “Obrazovanje za kreativne poslove - budućnost industrija“  izazvao je izniman interes kako studenata, tako i brojne zainteresirane javnosti. Na tom su panelu sudjelovali stručnjaci i predstavnici kreativne industrije:  Sven Marušić, managing partner agencije Five, koja je nedavno prodana za vrtoglavih 40 milijuna dolara međunarodnoj softverskoj kompaniji, Ivica Kruhek, direktor tvrtke Marker, Fran Mubrin, kreativni direktor, partner u agenciji 404, a ujedno i bivši student Sveučilišta Sjever; zatim Ivan Jurić-Kaćunić, predsjednik Uprave i osnivač  Amm Global Instituta, Igor Šoban, voditelj foto odjela agencije Pixsell te u ime domaćina prof. dr. sc. Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica.

„Mi smo na Sveučilištu Sjever od prvog dana svjesni da naš posao ne završava kad studenti diplomiraju, nego kad se zaposle u struci. Tu su naši veliki napori da spojimo poslodavce i studente, već od prve godine studije. Osim diplome, izuzetno je važno već tijekom studiranja, posebno u kreativnim industrijama, napraviti portfelj svojih radova i povezati se sa što više kolegica i kolega u struci. Na Sveučilištu Sjever gotovo na svakom kolegiju studenti imaju mogućnost pripremiti svoje radove uz mentorstvo profesora koji su vrhunski profesionalci. Na Sveučilištu Sjever organiziramo doista velik broj gostujućih predavanja, konferencija, izložbi, studentima pomažemo kod pronalaska prakse, volontiranja – sve kako bi oni bili što kompetentniji i izašli sa studija kao gotovi stručnjaci. Poslodavci nam daju odlične povratne informacije, a to smo mogli čuti i od njih samih na tjednu karijera.“; istaknuo je prof.dr.sc. Mario Tomiša.

Nakon panel rasprava, tvrtke i ustanove su u kratkom izlaganju predstavile svoj rad i upoznale studente s mogućnostima rada i obavljanja stručne prakse upravo kod njih. S obzirom na to da je iznimno važno da studenti već tijekom studiranja steknu iskustvo i neophodne vještine kako bi postali kompetentni i poželjni stručnjaci na tržištu rada tvrtke su studente pozvale da upravo kod njih obave svoju stručnu praksu koja im može otvoriti brojna vrata. Sudionici Connect Week UNIN-a koji su se predstavili studentima bili su: OMCO, Solvis, CRATIS, Končar- Metalne konstrukcije d.d., Carlsberg, Belupo, LTH Alucast, 3D Porta, Danieli Systec, Podravka, Upchain, 404, Marker, Deutschmann, Work Connect, Mobilisis, FIVE, Pixsell, Press Glass, Dyvolve, Kosinus, Bakrotisak/Rotoplast, COLAS, TEGRA, Tehnološki park Varaždin, iTCR, E-nergia, Hon-ing, Infodesign, Altpro, Festo, Redox, Centar kompetencija za obnovljive izvore energije (CKOIE), Novamina – Centar inovativnih tehnologija d.o.o., Nova TV, VTV, Alfa Radio ali i značajne zdravstvene ustanove: KBC Zagreb, OB Varaždin, KB Dubrava te Dom za starije Vizjak .

Sveučilište Sjever ustrojeno je kao dinamična organizacija koja stalno prati, primjenjuje i ugrađuje znanstvene i stručne spoznaje, promovira koncept cjeloživotnog obrazovanja te produbljuje i održava veze s gospodarstvom i suradnju sa srodnim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inozemstvu. Često ga nazivaju i STEM sveučilištem, a u proteklih nekoliko godina Sveučilište je doživjelo gotovo eksponencijalni rast. Broj studenata, nastavnika i studijskih programa je rastao tijekom godina pa je tako danas na Sjeveru aktivno 26 studijskih programa na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini s približno 4500 studenata. No, Sveučilište kontinuirano raste, prati svjetske trendove i zanimanja budućnosti te od jeseni pokreće čak 4 nova studijska programa, od kojih je jedan preddiplomski studij Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže.

Cijeli program tjedna karijera CONNECT WEEK UNIN može se pogledati na službenom Youtube kanalu Sveučilišta Sjever, a u tijeku su i prijave na preddiplomske studije Sveučilišta Sjever na www.postani-student.hr .