Obilježen četvrti Međunarodni HPV dan na Sveučilištu Sjever

Na Sveučilištu Sjever, u četvrtak 4. ožujka 2021. u organizaciji Odjela za sestrinstvo obilježen je četvrti Međunarodni dan za podizanje svjesnosti o HPV infekciji (International HPV Awareness Day). Sveučilište Sjever tako se, i dalje kao glavni operativni partner u Hrvatskoj, pridružilo kampanji koju predvodi Međunarodno društvo za papilomaviruse (International Papilloma Virus Society – IPVS) s ovogodišnjim geslom "Virus kojeg svi možemo pobijediti" ("HPV: A Virus We Can All Beat"). Cilj ovog dana bio je potaknuti razgovor i razmjenu ideja, znanja i znanstvenih spoznaja o humanom papilomavirusu (HPV), bolestima do kojih može dovesti te o dostupnim metodama prevencije, a s obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom, ove godine je HPV Dan bio organiziran virtualnim putem.

Uz glavnog organizatora izv. prof. dr. sc. Tomislava Meštrovića, nastavnika na Sveučilištu Sjever i predstavnika Međunarodnog društva za HPV za kampanju u Hrvatskoj, koji je nakon otvaranja skupa i uvodnog izlaganja prikazao globalni epidemiološki presjek ove rasprostranjene infekcije, predavanje su održali prof. dr. sc. Nancy I. Ebu Enyan, dekanica Fakulteta za sestrinstvo i porodništvo Sveučilišta Cape Coast u Gani ("Humani papilomavirus, rak vrata maternice i probir u kontekstu Gane"), zatim doc. dr. sc. Vanja Kaliterna, prim. dr. med., voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda te docentica na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu ("Što možemo napraviti u prevenciji nastanka raka vrata maternice?") te Ivana Stančić Soldatek, mag. med. tech., diplomantica Sveučilišta Sjever ("Spolni odgoj u srednjoškolskoj populaciji uslijed pandemije COVID-19 bolesti"). Predavače je u ime Sveučilišta Sjever, Odjela za sestrinstvo pozdravila pročelnica Odjela doc.dr.sc. Marijana Neuberg, a predavanjima su se odazvali brojni studenti i nastavnici studija sestrinstva i fizioterapije, kao i zainteresirani gosti.

U skladu s kampanjom i temama koje su ove godine obrađivane na Sveučilištu Sjever idu i riječi profesorice dr. Margaret Stanley, predsjednica Međunarodnog društva za papilomaviruse – posebice u kontekstu trenutne pandemije. "Nezamislivo je da postoje takve izražene globalne nejednakosti u dostupnosti ključne i ekonomski prihvatljive medicinske skrbi. Mlade žene se ne odazivaju na programe probira, što može imati dalekosežne posljedice. Više od 350 tisuća ljudi godišnje umire od bolesti povezanih s HPV-om, stoga je rana prevencija i liječenje odgovor na ovaj problem. Svijet se mora probuditi", zaključuje profesorica Stanley. Ponosni smo što se doprinos Sveučilišta Sjever u ovakvim javnozdravstvenim akcijama prepoznaje i na globalnoj razini te što smo kao predavače mogli ugostiti i naše međunarodne partnere. Više o Međunarodnom danu svjesnosti o HPV infekciji možete pronaći na: https://www.askabouthpv.org/

Galerija