Korak bliže proglašenju Ivančice prvim Parkom prirode na sjeveru

Saborski zastupnik Damir Habijan u srijedu je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ministru Tomislavu Ćoriću službeno predao inicijativu s potpisima potpore za pokretanje postupka proglašenja Parka prirode Ivančica, Strahinjčica i Maceljsko gorje. Predaji potpisa prisustvovali su i saborski zastupnik Anđelko Stričak te državni tajnik Mario Šiljeg.

Inicijativu su svojim potpisima podržali zastupnici Anđelko Stričak, Željko Pavić, Natalija Martinčević, Predrag Štromar, Barbara Antolić Vupora i Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić te župan Varaždinske županije Radimir Čačić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Proglašenjem parka prirode za područje Ivančice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja doprinijelo bi ne samo očuvanju bioraznolikosti navedenog prostora, nego bi dodatno osiguralo opstojnost jedinstvenih krajobraznih elemenata i kulturne baštine navedenog prostora koji je od izuzetnog turističkog i edukativnog potencijala. To bi u konačnici rezultiralo mogućnošću za poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva kroz razvoj ekološke poljoprivrede, brendiranje lokalnih proizvoda, pružanje usluga turizma i lakše apsorpcije EU fondova.

Ispunjenje uvjeta i kategorizacija zaštićenog područja bit će definirana u Stručnoj podlozi koja je prvi korak u procesu proglašenja zaštićenog područja.

Inicijativu je podržao i nastavnik Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Mario Šiljeg, koji obnaša i dužnost državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Galerija