Zajednička znanstvena i stručna aktivnost djelatnika i studenata Odjela za graditeljstvo

U proteklom periodu nastavnici i studenti Odjela za graditeljstvo Sveučilišta Sjever proveli su nekoliko značajnih zajedničkih znanstvenih i stručnih aktivnosti.

Nastavnik Odjela za graditeljstvo, doc.dr.sc. Bojan Đurin te Petra Bigor, studentica druge godine diplomskog studija graditeljstva su 24. rujna 2020. u Rijeci na Tehničkom fakultetu na znanstvenoj konferenciji za doktorande i ambiciozne studente diplomskih studija ''4th My first conference' izložili zajednički rad ''Insight into design and shapes of the fish passages and entrance protection construction at micro hydro power plants''. Osim navedenog, izložen je i rad ''Analysis and improvement of existing sizing methods of the hybrid system Mini hydropower plant-solar photovoltaic system'' u koautorstvu doc.dr.sc. Đurina i suradnice sa Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rad pod nazivom ''Contribution to improvement the methodology of measuring of flow in water courses - case study river Plitvica, Croatia'', također u koautorstvu sa Petrom Bigor i doc.dr.sc.  Damirom Keček sa Odjela za Mehatroniku i suradnicima sa Geotehničkog fakulteta, izložen je na online konferenciji ''7th Annual International Virtual Conference on  Sustainability in Current Scenario: Challenges and Solutions (SCSCS-2020) - Building Sustainable Society for Future'' održanoj u Jaipuru u Indiji od 5. do 7.11.2020. Rad je bio među najboljima unutar stotinjak izloženih radova i osvojio je ''Award for the presentation''.

Nastavno na spomenutu znanstvenu suradnju, osmišljen je zajednički projektni prijedlog naziva ''Kako do proizvodnje električne energije bez utjecaja na okoliš? Mikro hidroelektrane'', također predložen od studentice Petre Bigor i docenta Bojana Đurina koji je prijavljen na ''Algebra LAB startup inkubator''.

Spomenimo da je u konkurenciji više od 100 prijava ovaj projekt ušao među 20 najboljih i bez obzira što nije prošao među top 10, dalje će se nastaviti s njegovim daljnjim razvojem.

Sve navedeno rezultat je uključenja i poticanja studenata na znanstveni i stručni rad od strane djelatnika Odjela za graditeljstvo, odnosno već započete pojedinačne suradnje docenta Bojana Đurina sa studenticom Petrom Bigor, kao i radom u sklopu projekta potpore Sveučilišta Sjever pod nazivom ''Potencijal vodotoka za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana'', gdje je doc.dr.sc. Đurin voditelj, uz suradnike doc.dr.sc. Danka Markovinovića i prof.dr.sc. Božu Soldu.

Galerija