Sveučilište Sjever i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada potpisali ugovor o dva zajednička projekta

Sveučilište Sjever i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba potpisali su u petak, 16. listopada, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ugovor o dva zajednička projekta iz područja biomedicinskih znanosti.

Na potpisivanju ugovora bili su ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Radovan Fuchs, rektor Sveučilišta Sjever prof.dr.sc. Marin Milković, ravnateljica Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada prof.dr.sc. Ana Lucić Vrdoljak i prorektor Sveučilišta Sjever prof.dr.sc. Goran Kozina.

Prvi projekt je „ Procjena učinaka prenatalne izloženosti α-cipermetrinu na epigenetičko programiranje i endokrinu disrupciju reprodukcije i razvoja pokusnih štakora“.

Cilj projekta je procijeniti učinke prenatalne izloženosti α-cyp na epigenetičko programiranje i endokrinu disrupciju reprodukcije i razvoja pokusnih štakora procjenom epigenetičkih promjena (metilacije DNA) u majkama i mladuncima. Dobiveni rezultati bit će prvi podaci o učincima prenatalne izloženosti α-cyp na endokrinu disrupciju reprodukcije i razvoja potomaka te prvi podaci o djelovanju α-cyp na steroidogenezu u jajnicima i testisima fetusa i mladunaca na početku puberteta.

Drugi projekt je: „ Istraživanje toksičnih učinaka novih psihoaktivnih tvari biokemijskim i molekularno-biološkim metodama“.

Primjenom biokemijskih markera oksidacijskog stresa na biološkim uzorcima mogli bi se dobiti važni podaci o oksidacijskom potencijalu NPT-a. Također, utvrdit će se razlike u potencijalu sintetskih kanabinoida i kationa za izazivanje oksidacijskog stresa. Očekivani rezultati bit će važni za procjenu rizika proizašlih iz konzumacije NPT-a. Nova saznanja o toksičnosti imat će važnu ulogu u programima prevencije te će pridonijeti stavljanju dosad dopuštenih sredstava pod zakonski nadzor.