Službeno otvoren 9. MOP Špancirfest – festival multimedije  

U četvrtak, 15. listopada u HNK-u Varaždin je službeno otvoren 9. MOP Špancirfest – festival multimedije nastupom umjetničkog kolektiva pod nazivom „Zajedno“. Riječ je o mozaiku zvuka, glazbe, pokreta i live vizualizacija. Idejno počiva na drevnoj japanskoj tehnici restauriranja polupane keramike zlatom Kintsugi, a koje je metafora za unutarnji preobražaj i stvaranje nečeg novog. Izvedbom performansa želi se kroz spajanje grana umjetnosti postići vlastita introspekcija posjetitelja i jedinstvo s izvođačima u prostoru unutar kojeg grade dijalog, međusobno komunicirajući zvukom, pokretom, glazbom i live videom.

Multimedijalni performans je umjetnički vodila Ksenija Ladić. Umjetnica se bavi glazbenom produkcijom i zvukom, a u svom radu istražuje izvore zvuka, refleksije, te percepciju slušatelja. Diplomirala je 2014. na Umjetničkoj akademiji u Berlinu, odjel za eksperimentalnu upotrebu zvuka i auditivni dizajn u medijima. Dobitnica je radne stipendije Berlinskog Senata u kategoriji Nova glazba, kompozicija i sound art. Uz Kseniju su nastupali i performerica i izvedbena umjetnica Nikolina Komljenović, zatim glazbenik, glazbeni producent i sound dizajner Matija Vojvodić, vizualizacije je stvarao Franjo Maltar uz tehničku podršku Emila Hercega dok se  Varteks d.d. pobrinuo za kostime umjetnica. Nakon nastupa održana je prezentacija projekta „Slušam Varaždin“ koji je uz Kseniju Ladić prezentirao Fran Mubrin, direktor MOP Špancifesta. Riječ je o turističkom projektu kojem je cilj istražiti i predstaviti slušnu percepciju grada i pozvati slušatelja na vlastitu igru ušima, šetajući kroz Varaždin.

Drugi dan festivala u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 donosi nam radionice "Uvod u dron snimanje i produkciju" i "Kako izraditi Instagram AR filtere" te tribinu pod nazivom „Online nastava i kako do prakse“ koja će biti prenošena uživo uz tehničku podršku MagicNET-a. Večer je rezervirana za besplatnu filmsku projekciju koja će biti održana s početkom u 20 sati u kinu GAJ. Na rasporedu je dokumentarni film „Kompjuterski šah“ u kojem pratimo vikend turnir za programere šahovskog softvera oko 1980. Film uvodi gledatelje u nostalgični trenutak natjecanja između čovjeka i tehnologije.

Festival je u subotu trebao završiti koncertom u dvorištu palače Sermage uz nastup „Nipplepeople“ no s obzirom na nepredvidljivu situaciju, a vezano uz propisane mjere i upute HZJZ-a organizatori su koncert otkazali.

Program 9. MOP Špancirfesta može se naći na: www.mop-festival.com .

Organizator festivala je Udruga MOP Sveučilište Sjever, a uz podršku i pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Varaždina, Grada Varaždina, Sveučilišta Sjever i Studentskog zbora Sveučilišta Sjever. Partneri festivala su HNK u Varaždinu, Koncertni ured Varaždin, Gradski muzej Varaždin, POU Varaždin i Kino Gaj, te udruge Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4.