Odjel za graditeljstvo Sveučilišta Sjever u projektu arheoloških istraživanja Lumbarajske psefizme na Korčuli

Sveučilište Sjever uključilo se u projekt arheološkog istraživanja Lumbarajske psefizme, na poziv voditelja tima Centra za prapovijesna istraživanja prof. dr. sc. Hrvoja Potrebice, redovitog profesora na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sveučilište Sjever tom je prilikom ustupilo suvremeni 3D laserski skener u svrhu posebnih znanstveno-stručnih istraživanja odnosno monitoringa. Lasersko skeniranje je obavio doc. dr. sc. Danko Markovinović, pročelnik Odsjeka za graditeljstvo Sveučilišta Sjever – Sveučilišni centar Varaždin.

Na samom području arheloškog nalazišta obavljena su mjerenja u svrhu izrade preciznog 3D laserskog modela ovoga vrijednoga arheološkog nalazišta. Ostvareni rezultati su od velike pomoći arheloškim stručnjacima kako u otkrivanju i prepoznavanju povijesne kulturološke baštine Republike Hrvatske tako i pri  daljnjim konzervatorskim, sanacijskim, rekontrukcijskim i drugim radovima.  Primjena najsuvremenije tehnologije i interdicsiplinarna suradnja u istraživanju arheoloških nalazišta je neophodan način modeliranja novoga pristupa u otkrivanju, analizi, monitoringu i tehničkom dokumentiranju ovakovih vrijednih kulturnih dobara i bogatstava Republike Hrvatske, što je i ovaj projekt pokazao.

Lumbarajska psefizma jedan je od najvažnijih grčkih epigrafskih spomenika van Grčke. U trenutku pronalaska prvih fragmenata 1877. god. na Koludrtu blizu Lumbarde, to je bio najstariji pisani spomenik na tlu Austro-Ugarske. Posebna važnost ovoga nalazišta leži u činjenici da sadrži dokument o podjeli zemljišta stanovnicima novonastale kolonije na Korčuli.

Galerija