Student strojarstva na Sveučilištu Sjever Edo Risek radi na razvoju vlastite web-platforme namijenjene učenicima i studentima u svrhu pronalaženja stručne prakse i prvog zaposlenja

Edo Risek, student na preddiplomskom studiju strojarstva na Sveučilištu Sjever, ističe kako je studij strojarstva na Sveučilištu Sjever odabrao zbog stručnosti profesora i organiziranosti nastave u malim grupama čime se postiže bolji individualni prijenos znanja i nije pogriješio – sljedeći korak je upisivanje diplomskog studija strojarstva na Sjeveru. Osim redovitog obavljanja svih zadataka na studiju, kao jedan je od boljih studenata strojarstva paralelno radi, ali i razvija brojne projekte. Kako mu studij strojarstva pomaže u razvoju karijere i zašto je upisao strojarstvo na Sveučilištu Sjever, Edo nam je rekao u ovom intervjuu.

Student ste strojarstva na Sveučilištu Sjever. Zašto ste odlučili upisati upravo ovaj studij i to baš na Sveučilištu Sjever? Možete li nam reći nešto više o sebi?

Odmalena sam volio tehniku. Već sam se vrlo rano počeo baviti aviomodelarstvom (izradom RC modela aviona i dronova) te kasnije i robotikom jer sam uživao u procesu razvoja od ideje do gotovog proizvoda. Dodajući na to ljubav prema prirodoslovno-matematičkim predmetima, studij strojarstva mi se činio najboljim odabirom za nastavak svog obrazovanja koji kombinira spomenuta područja koja me zanimaju. Za Sveučilište Sjever sam se odlučio zbog nastavnog programa koji nudi te mogućnosti da paralelno sa studijem radim u realnom sektoru.

Smatrate li da su znanja i vještine koje stječete na studiju dobra i korisna za Vaš sadašnji, ali prije svega budući profesionalan život i karijeru? Je li studij strojarstva težak?

Znanja i vještine koje stječem na studiju uvelike su mi pomogle za moj profesionalni život i karijeru jer studij strojarstva nudi veliku širinu područja koja se obrađuju te se lako kasnije može opredijeliti i usavršiti u pojedinom području koje zanima pojedince. Studij strojarstva je prije svega vrlo zanimljiv jer donosi dublje razumijevanje tehničkih procesa no to za sobom vuče i veliku količinu gradiva koju je potrebno savladati da bi kasnije mogli primijeniti naučeno u praksi.

Možete li nam reći kakve prednosti nosi mogućnost studija i nastavka obrazovanja upravo u mjestu u kojem živite? Kako se navedeno održava na troškove studija ili generalne troškove?

Budući da dolazim iz Varaždina, mogućnost studija u mjestu u kojem živim nosi mnoge prednosti za sobom. Osim blizine studija, čime štedim vrijeme potrebno na putovanje, dobrom organizacijom vremena stigne se i usavršavati, odnosno proširivati znanja i paralelno s fakultetskim obavezama graditi karijeru u realnom sektoru.

Jeste li tijekom studija obavljali stručnu praksu ili bili na praksi u realnom sektoru? Jeste li uz studij možda i radili? Je li Vaš rad uvijek bio vezan uz struku? Čime se, osim studiranjem na Sveučilištu Sjever, trenutno bavite, a da je vezano uz profesionalni život ili možda Vaše hobije?

Od samog početka studiranja na Sveučilištu Sjever zaposlen sam u Varaždinskom startupu gdje se bavim prototipiranjem korištenjem aditivnih tehnologija poput 3D printanja te primjenom tehnologije strojnog učenja i umjetne inteligencije razvojem softwarea za tvrtke koje se bave strojnom obradom kako bi se povećala produktivnost, smanjila upotreba energenata te olakšala tranzicija proizvodnih tvrtki u industriju 4.0/5.0.

Uz posao, u slobodno vrijeme, zajedno s prijateljem radim na razvoju vlastite web platforme namijenjene učenicima i studentima u svrhu pronalaženja odgovarajuće stručne prakse i kasnije potencijalnog prvog zaposlenja.

Na kakvim ste projektima ili poslovima radili dosad? Prema Vašem mišljenju, u kojim područjima i poslovima su Vaše znanje i vještine, a koje stječete na studiju strojarstva, neophodni?

Dosad sam radio na mnogim projektima, kako privatnim, tako i poslovnim, gdje sam imao priliku direktno primijeniti stečeno znanje sa studija. Područja koja bih naglasio kao vrlo važna u razvoju novih proizvoda su dobro poznavanje svojstava materijala koji se koriste te razumijevanje tehnologija izrade koje su nam dostupne kako bi se odabrao i definirao odgovarajući proizvodni proces.

Gdje se vidite u budućnosti?

U budućnosti planiram upisati diplomski studij strojarstva na Sveučilištu Sjever te nastaviti razvijati karijeru u smjeru razvoja novih proizvoda.

Zašto je studij strojarstva na Sveučilištu Sjever dobar i kome biste ga preporučili?

Studij strojarstva na Sveučilištu Sjever odabrao sam, između ostalog, zbog stručnosti profesora i organiziranosti nastave u malim grupama čime se postiže bolji individualni prijenos znanja na studente. Također vrlo važnim bih istaknuo laboratorijske vježbe na kojima se stječu osnovna praktična znanja i vještine potrebna za budući razvoj studenata u realnom sektoru.

Važnost dodatnog angažmana i aktivnosti, osim studiranja?

Iako studij strojarstva nudi veliku širinu znanja, kako bi u budućnosti bili konkurentni na tržištu rada, smatram da su samostalni rad i inicijativa vrlo važni jer se time dodatno proširuje stečeno znanje te detaljnije ulazi u područja koja su vam od posebnog interesa.

Koja je Vaša poruka ili savjet za buduće studente strojarstva?

Savjet koji bih dao za buduće studente strojarstva – ukoliko ste dobri u matematičkim predmetima te vas zanimaju tehnika i nove tehnologije, upišite strojarstvo na Sveučilištu Sjever gdje ćete steći sva znanja i vještine potrebne za budući rad.