Rad doc. dr. sc. Rosane Ribić na naslovnici časopisa Chemistry - a European Journal

Doc. dr. sc. Rosana Ribić s Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, objavila je u uglednom časopisu Chemistry-A European Journal (Q1, IF 5,16) znanstveni rad pod nazivom: „Solvophobically Driven Complexation of Adamantyl Mannoside with β‐Cyclodextrin in Water and Structured Organic Solvents“. Uz doc. dr. sc. Ribić kooautorstvo u ovom znanstvenom članku potpisuju Katarina Leko, Katarina Pičuljan i Josip Požar, kolege s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Marko Hanževački i Zlatko Brkljača s Instituta Ruđer Bošković.

Rad je istaknut i na samoj naslovnici časopisa, a na poziv urednika časopisa autori su pripremili naslovnu sliku i profil što možete vidjeti ovdje: https://chemistry-europe.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/chem.202000850

U radu su opisana detaljna termodinamička i strukturna istraživanja utjecaja temperature i otapala na kompleksiranje adamantil-glikozida s cikličkim oligosaharidom β-ciklodekstrinom. Ranija istraživanja inkluzijskih kompleksa s ciklodekstrinima provedena su gotovo isključivo u vodi pri sobnoj temperaturi. Rezultati dobiveni u organskim otapalima jasno su pokazali da učinkovito kompleksiranje nije ograničeno na vodu već se javlja i kod organskih otapala s jakim vodikovim vezama.

Čestitke doc.dr.sc. Ribić na ovom iznimnom postignuću!

Galerija