Predstavnici Sveučilišta Sjever na tradicionalnom savjetovanju „Ekonomska politika Hrvatske u 2020.“

Nastavnici i studenti Odjela za poslovnu ekonomiju i poslijediplomskog specijalističkog studija Poduzetništvo i EU fondovi Sveučilišta Sjever sudjelovali su na 27. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista naziva „Ekonomska politika Hrvatske u 2020.“, koje se održalo u Opatiji u vremenu od 6. do 8. studenoga 2019.

Prvog i drugog dana savjetovanja otvorene se neke od najaktualnijih ekonomskih tema. Tako je predsjednik HDE prof.dr.sc. Ljubo Jurčić, ujedno vanjski suradnik na Sveučilištu Sjever, izlagao o izvorima hrvatske gospodarske stagnacije. Bilo je riječi i o ekonomskoj i fiskalnoj politici Hrvatske u 2020. god., o povijesnom procesu tranzicije (30 godina poslije), o monetarnoj politici u uvjetima globalnog usporavanja i jačanja negativnih rizika (kako izbjeći/ublažiti slijedeću recesiju) te brojne druge aktualne teme.

Našim redovitim studentima od izuzetnog je interesa bio panel na temu tržišta radne snage, zapošljavanja i radnih migracija, na kojem je izlagao Josipa Alardović, ministar rada i mirovinskog sustava, a koja je potaknula zanimljivu raspravu.

Zadnji dan savjetovanja tradicionalno je dan studenata, a ove je godine uvodni govor održao prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu. Najzanimljiviji panel trećeg dana savjetovanja bio je pod naslovom  "Na raskrižju….kako dalje?". Pod moderatorskom palicom novinarke HRT-a Tončice Čeljuska i profesora Mladena Vedriša panel rasprava dobila je na dinamici i zanimljivosti,  a u raspravu su se uključili brojni studenti. Posebno aktivan sudionik ovog panela, kao predstavnik Sveučilišta Sjever iz Odjela za poslovnu ekonomiju, bila je studentica Ivana Radlović koja je vrlo aktivno sudjelovala u raspravi te time, između ostalog,  izvrsno promovirala naše Sveučilište Sjever.

Završno izlaganje prije zatvaranja održao je predsjednik društva HDE prof.dr.sc. Jurčić s pozivom na sudjelovanje i iduće godine, čemu će se studenti Sveučilišta Sjever zasigurno odazvati.