Doc. dr. sc. Matija Orešković član znanstvenog odbora konferencije "Eksploatacija i obnova zgrada i građevina"

Odesska državna akademija građevinarstva i arhitekture bila je domaćin III međunarodne znanstveno-praktične konferencije "Eksploatacija i obnova zgrada i građevina", u razdoblju od d 26. do 27. rujna 2019. godine
Na konferenciji je od strane Sveučilišta Sjever sudjelovao doc. dr. sc. Matija Orešković koji je prije i tijekom konferencije bio prisutan kao član znanstvenog odbora konferencije.

Glavni organizatori konferencije bili su Odesska državna akademija građevinarstva i arhitekture i Odessa Gradsko vijeće. Suorganizatori su bili Državno poduzeće "Istraživački institut građevinskih konstrukcija" (Kijev), Akademija građevinarstva Ukrajine i Sveučilište Sjever (Hrvatska) Na konferenciji se razgovaralo o problemima eksploatacija zgrada i građevina, procjeni njihovih resursa, načinima popravka i obnove. Mnogo se pozornosti pridavalo pitanjima seizmičke stabilnosti i energetske učinkovitosti postojećeg sustava. Raspravljalo se o problemima održavanja i popravka inženjerskih sustava.
Konferenciji su nazočili vodeći stručnjaci iz građevinske industrije iz dvadesetak gradova u Ukrajini, kao i iz Hrvatske i Španjolske. Znanstvenici, predstavnici tijela lokalne samouprave, specijaliziranih tvrtki i institucija podijelili su svoje iskustvo.

Kao rezultat konferencije predložena su konkretna rješenja za rješavanje problema eksploatacije i rekonstrukcije zgrada i građevina koji su relevantni za Odessu, Ukrajinu ali i gradove partnere te se ista iskustva mogu i hoće primjenjivati u našoj zemlji (posebice rekonstrukcije starih urbanih jezgri gradova).

Galerija