Erasmus+ iskustvo studenta Sestrinstva Nikole Mihinjača

S obzirom na specifičnost i zahtjevnost programa preddiplomskog studija Sestrinstva, Nikola Mihinjač je bio prvi student Odjela za sestrinstvo koji je realizirao Erasmus+ mobilnost u svrhu studija, te je vrlo uspješno usvojio tražene sestrinske kompetencije i položio ispite. U nastavku pročitajte njegovo Erasmus+ iskustvo.

"Teško je započeti i opisati Erasmus+ u nekoliko redaka, ali potrudit ću se na što jednostavniji način opisati svoje iskustvo. Ideja o Erasmus+ programu mobilnosti pojavila se nakon prošlogodišnjeg ljetnog posla kojeg sam obavljao u Hrvatskoj gdje sam shvatio da mi je trenutan interes u životu putovati i posjetiti što više država, upoznati druge kulture i ljude, a jedna od opcija koja mi je to nudila je Erasmus+.

Uključivanje u Erasmus+ program nije jednostavno te zahtjeva angažiranost od strane studenta i profesora. Potrebno je prikupiti podosta dokumentacije iz raznih birokracijskih ureda, ispuniti prijavnicu, uskladiti predmete, konzultirati se s profesorima, osmisliti uvjerljivo motivacijsko pismo te na kraju samo preostaje čekati trenutak odabira.  Kad vidite svoje ime na popisu znajte da vas čeka avantura života.

Za svoju Erasmus+ mobilnost odabrao sam grad veličine Varaždina, lociran u Podkarpatskoj regiji Poljske, svega tri sata istočno od Krakowa po nazivu Krosno. Krosno je grad s oko 60 tisuća ljudi, tri crkve, studentskim domom te  kafićem namijenjenim Erasmus+ studentima kojeg vodi „big boss“ Osama. Na sreću, dobio sam smještaj u studentskom domu Žwirky u Wigury četvrti. Dom ima kapacitet od 40 ljudi, od toga oko 15 Erasmus+ studenata, a ostatak su poljski studenti. Ostali strani studenti smješteni su u privatnom smještaju. Jedna od prednosti studentskog doma je da tamo formiraš svoju zamjensku obitelj i pomažete jedni drugima i uskačete kada vam je potrebno. U Poljskoj ne postoje studentske menze pa samo morali kuhati sami. Ali i to ima svoje prednosti jer nas je kuhinja povezala i zbližila. Pošto su u domu boravili Kinezi, Rusi, Turci, Ukrajinci i Amerikanci naučio sam mnogo o njihovim nacionalnim kuhinjama i naučio spremati njihova nacionalna jela. Još jedan veliki plus za Erasmus+.

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa (PWSZ) u Krosnu je sveučilište koje osobito drži do međunarodnih odnosa te primaju velik broj Erasmus+ studenata, od Kine sve do Amerike. Također PWSZ svakih nekoliko tjedana dovodi desetak studenata iz stranih država poput Irske, Kine, Škotske, Amerike radi ojačavanja sveučilišnih međunarodnih odnosa, a s druge strane, poljski student stječu nova iskustva.

Sistem studiranja se razlikuje od onog na Sveučilištu Sjever te je više fokusirano na stručnu praksu koja se svakodnevno obavlja po 6 sati na raznim odjelima. Ponekad se javlja govorna barijera s nekim profesorima koji na barataju engleskim najbolje, ali se svakako trude objasniti i pokazati koliko im dozvoljavaju mogućnosti, a kad zapne,  studenti uvijek radu uskaču u pomoć. Dolazak na praksu mora biti sto posto ispunjen te se na odjelu ocjenjuje angažiranost, znanje, stručnost koji ulaze u završnu ocjenu zajedno s pismenim seminarima koji se računaju kao pismeni ispit. Također, izborni Erasmus+ predmeti poput poljskog i poljske kultura, naprednog  engleskog polažu se putem ispita na engleskom jeziku i namijenjeni su isključivo stranim studentima. Usmeni ispiti se polažu na odjelu uz pacijente. Smatram da je taj sistem  izvrstan jer obuhvaća puno teorije o kojoj se na praksi raspravlja, ali najbitnije, ulaže se u stručne vještine koje ponekad nedostaju studentima.

Nažalost, poljski zdravstveni sistem nije cjelovit i temeljit kao naš u  Hrvatskoj gdje se  njezi pacijenta pridodaje više truda i angažiranosti, te se više trudi pristupiti pacijentu holistički.

Općenito, iskustvo Erasmus+ programa je neprocjenjivo i nezamjenjivo, samim time što se pronađeš u stranoj državi potpuno prepušten sebi i svojoj snalažljivosti, a na tebi je da iskoristiš najbolje od danog trenutka. Odličan je način  upoznavanja samog sebe, svojih sposobnosti, želja, mogućnosti te određivanje  budućih životnih ciljeva. Erasmus+ oplemenjuje  svjetonazor, nudi mogućnosti novog pogleda na život, vjeru u sebe, odlučnost i prije svega toleranciju. Cjelokupno iskustvo Erasmus+ programa može biti samo pozitivno.

Od srca bih svima preporučio da se okušaju u ovom programu, budu otvoreni za nova znanja i vještine te promjene svoj život na bolje!"